Hokej žije!

 

Celé študentské roky som utekal na náš zimák, pozerať na tréningy, na zápasy, na výhry, ale aj prehry. Našim ľadom prešlo mnoho hokejistov. Aj priemerných, aj takých, čo nestáli za nič. Michalovský hokej bol hlavne o drile, odriekaní a len výnimočne o flákaní a neváženia si samého seba a fanúšikov.

 

Michalovce v sezóne 85/86 vyhrali vtedajšiu ligu a takmer postúpili do vtedajšej federálnej ligy! Našim hokejom, prešli aj veličiny ako: Hrtús, Šechný, Šimonovič, Nagy … Michalovský hokej, to je jednoznačne: Markuš, Timko, Sabadosz, Mihaľo, Boržík, Regenda, Stripai ale aj Zalužický, Tirpák, Kanóc a s prižmúrením oboch očí aj Kločanka.

 

A ešte jeden zjav. Úkaz. Pri pohľade na ten zhluk talentu a geniality súdny človek musel ostať v nemom úžase stáť. Na našom priemernom štadióne s tuctom priemerných a troma, štyrmi nadpriemernými hokejistami, korčuľoval jeden zázrak! Vedel dať gól z nemožných uhlov a zo súperových hráčov robil trhací kalendár. Naši hráči mi po rokoch hovorili, že v celej prvej lige mal nepochopiteľný rešpekt od súperových obrancov, hoc silou ani výškou nevynikal. Ak z pomedzi kruhov napriahol na strelu, súper namiesto toho, aby ho priklincoval na mantinel, radšej zabrzdil. On to samozrejme takmer vždy využil a dal gól.

 

Markuš, Timko a On…  Trojica, ktorá rozhodovala zápasy… Koho postavili k nemu, ten bol rázom najproduktívnejším v mužstve. Samozrejme, že až po ňom. Bol natoľko neskutočný, že mohol denne chľastať, netrénovať a prehrať celú výplatu v bankomate. Bol jednoducho zázrak, ktorého meno sa len tak nevyslovuje. My skalní, ho predsa všetci dobre vieme…

 

Po dlhých rokoch bez prvej ligy, bez poriadneho hokeja, keď to s nezamestnanosťou v Michalovciach išlo od dvadsiatich k tridsiatim percentám, sa opäť stal zázrak. Mŕtva história teraz po rokoch pokračuje. Michalovce sa vracajú do ligy z ktorej nikdy nevypadli, iba sa pre nedostatok peňazí museli odhlásiť. Vracajú sa tam, kam zaslúžene patria. Vracajú sa s hŕstkou menších, ale o to vernejších sponzorov do prvej ligy. Novým prezidentom sa stal náš vlastný odchovanec, Jaro Kanóc, ktorý sebe aj nám plní sen. Hrať v Michalovciach prvú ligu. Prvý zápas bude určite zasa plný dom.

 

 

napísal: Marek Boka

Diskusia k článku