Nové auto

 

Dlhé roky som mal nádherný červený Favorit. Prežil som s nim jednu šialenú haváriu na Dargove. Bez problémov ma odviezol do Švajčiarska a naspäť. Rokmi mi však začal vyhadzovať na oči, že dvestotisíc kilometrov je dosť aj na škodovku. Zároveň mi pomáhal na začiatkoch preraziť v reklame v michalovských autosalónoch. Všetkých predajcov som „ukecal“, že čo chvíľa budem kupovať nové auto a preto inzerovať do Regzepu sa oplatí… Pri pohľade na môj desaťročný prehrdzavený Favorit vedeli, že si nevymýšľam.

 

Roky ubiehali a zemplínske autoservisy ako Hyundai, Centrocar, Opel, či Š- Autoservis mi pri každej mojej pracovnej príležitosti pripomínali … „je načase kúpiť nové auto!“ Ja som všetkým zakaždým sväto sväte sľúbil, že ak naškrabem na akontáciu, nové auto kúpim jednoznačne u nich

 

Nasledujúci rok môj Favorit mi jednoznačne vysvetlil, že ma toho dosť a pre mňa nastala pekelná situácia. Od hocikoho nové auto kúpim, naštvem tým ďalších svojich kľúčových klientov aj priateľov z autosalónov.

 

Nakoniec som kúpil dvojročný Seat a moje problémy až teraz nastali! Mal som síce nové a pohodlné auto, ale polroka som chodil k autoservisom pešo.

„Prečo idete pešo pán Boka?“ Všade ma vítala rovnaká otázka.
„To viete ten môj Favorit je zasa v servise.“ Zaklamal som.

Istý čas sa zdalo, že si tento čudný spôsob pracovania, zavádzania a priznajme si aj poriadnej dávky klamania, zvyknem. No asi po mesiaci nastala vo všetkých auto predajniach  rovnaká situácia.
– „Máme pre Vás pripravené nádherné auto , pán Boka!“ a mne neostávalo nič iné, než si zakaždým v každom autosalóne dané auto pozrieť a predstierať vážny záujem!

 

No vrchol môjho zaslúženého trápenia nastal, keď som jedného dňa išiel ako obyčajne do Hyundai-u.  Ako vždy som svoj Seat zaparkoval asi pol kilometra od autosalónu Hyundai a ako vždy som došľapal pešo. Vybavil som, čo bolo treba a vracal som sa pešo k svojmu utajovanému, konkurenčnému autu. Keď som bol už na päť metrov od svojho tátoša, kliklo som naň s diaľkovým, aby som ho otvoril. Vtom zrazu na mňa zozadu ktosi  zakričal.

„Marek, sadaj, zveziem ťa domov.“

Prestrašene som sa otočil, lebo ten hlas mi bol dôverne známy. Bol to môj kamarát, no zároveň predajca áut v Hyundai. Kamarát, ktorému som asi najpresvedčivejšie sľuboval, že nové auto vezmem práve od neho.

 

Ani neviem ako a už som sa viezol od svojho domknutého novučičkého Seatu na druhý koniec mesta, až za Hrádok, „do ďalekých“ Topoľan. Samozrejme, v aute som sväto sväte potvrdil, že nové auto kupujem jedine od neho!

 

napísal: Marek Boka

 

Diskusia k článku