Letokruhy – desiaty ročník

 

 

Letokruhy - desiaty ročník

 

„Desiaty ročník Letokruhov začína“

 

Pomaly sa blíži zima a s ňou aj tradičný prednáškový cyklus Letokruhy. Je to už jeho jubilejný desiaty ročník. Prvá časť prednášok bude tematicky zameraná na prezentovanie krás a pokladov východokarpatskej prírody a kultúrno-historických hodnôt regiónu. Následne druhá časť prednášok prebiehajúca začiatkom roku 2009 nám predstaví spôsoby využitia prírody človekom, ktoré sú pre ňu minimálne deštruktívne.

 

V rámci prednáškových letokruhov sa budete mať možnosť napríklad stretnúť so zástupcami ukrajinského Užanského národného parku, s bývalým riaditeľom TANAPu Tomášom Vančurom a s Andrejom Czechom, ktorý nám predstaví zaujímavý spôsob čistenia odpadových vôd prostredníctvom rastlinných koreňových čističiek.

 

Na prvú prednášku tohoročného ročníka Letokruhov pod názvom Vlčie hory – národný park Poloniny Vás pozýva VLK Východné Karpaty a Dom Matice Slovenskej.

 

Čím sú Poloniny zaujímavé a prečo si ich všimol svet? Čo pre ne znamená štatút svetového prírodného dedičstva UNESCO? Čo je ochrana prírody? Je postačujúca a aká je jej budúcnosť? Ako pokračuje projekt návratu zubra hôrneho?

 

Na tieto a Vaše otázky bude pripravená odpovedať vo svojej prednáške Mgr. Iveta Buraľová zo Správy národného parku Poloniny v Stakčíne. Samozrejme sa nevyhne ani rozprávaniu o bohatej histórií a jedinečnej kultúre najvýchodnejšieho slovenského chráneného územia.

 

Prednáška sa uskutoční v stredu 19. novembra 2008 o 17:00 v Dome Matice Slovenskej v Snine. Srdečne Vas všetkých na ňu pozývame.

 

Viliam Bartuš
náčelník
VLK Východné Karpaty

 

Diskusia k článku