Mikuláš Jasečko – fotografie

jasecko2

 

od 12.11 do  28.11 2008 – galéria ZOS

Výstava – POD VINIANSKÝM HRADOM

výstava fotografii z galerijnej zbierky vinnianského múzea a galérie

 

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/zos/jasecko] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Mikuláš Jasečko – fotografie]}

 

 

Mikuláš Jasečko

Narodil sa v Habure na východnom Slovensku. Pôvodne stavebný inžinier a muzeológ. Študoval v Prahe a Brne. Pracoval v Žiline, Bratislave a Humennom. Žije a tvorí vo Vinnom – zemplínskej vinohradníckej obci, ktorá má 760 ročnú históriu, kultúrne a kresťanské tradície.

Fotografovaniu sa systematicky začal venovať v seniorskom veku. Najmä meditačnej dekoratívnej fotografii. Vytvoril niekoľko cyklov fotoobrazov, ako Zemplínske meditácie, Kresťanské symboly, Tatry – môj druhý domov, Zrkadlenia, Spomienky, Ľudia a kvety. Jeho diela sú posolstvom čarovnej krásy krajiny, prírody, symbolov a ľudí.

 

Vystavoval samostatne od roku 1995 na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Taliansku. V roku 1998 vystavoval v Kanade a od roku 2000 jeho fotoobrazy kresťanských symbolov sú stálou výzdobou Pápežského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach galérií a múzeí, v reprezentačných priestoroch organizácií a inštitúcií na Slovensku a v zahraničí.

 

V roku 2000 mu Matica slovenská udelila zlatú Pamätnú medailu sv. Cyrila a Metoda za ochranu slovenského národného dedičstva. V roku 2005 mu občianske združenie Zemplínska spoločnosť udelila medailu Zemplínčan roka za aktívnu reprezentáciu rodného kraja doma i v zahraničí. Vydavateľstvo Matice slovenskej a Neografia a.s. Martin vydali publikáciu Mikuláš Jasečko – Meditácie. Fotoilustroval knihu Pod Vinianskym hradom, ktorú v roku 2006 vydala Zemplínska spoločnosť Michalovce pre obec Vinné.

 

zdroj: ZOS Michalovce

 

Diskusia k článku