Rockpunkový koncert v Michalovciach

 

 

Koniec januára priniesol východu rockpunkový koncert

 

Posledný januárový piatok sa večer v Michalovciach odohral punkrockový koncert, na ktorom vystúpili Editor, Horská chata, Žumpa a KSS. Mladí vyznávači hudobného žánru sa zhromaždili v podniku Flinston pri zimnom štadióne. Mnohí z nich prišli osláviť svoje polročné prázdniny alkoholom.

Na koncerte sa aj tancovalo

Na hudobnej akcii sa tancovalo nezvyčajným spôsobom –  pogovalo sa. Pogo je zvláštny tanec, ktorý vychádza z poskakovania na mieste a nemá žiadne pravidlá. Prudké kývanie hlavou, rozhadzovanie rukami, či skákanie k nemu patrí. Preto sa stalo, že títo ,, tanečníci“ do iných vrážali svojím telom, čo vyzeralo bolestivo.

Bič, či nevkus?
Extrémom bol bič mladého dievčaťa, či obojky na krkoch. V minulosti punkáči týmto prvkom poukazovali na otroctvo, dnes adolescenti netušia, len nosia. Dospievajúce deti navštevujú často koncerty vo Flinstone a sú asi vyznávačmi tejto módy, nie hudobného štýlu. Kvôli nízkemu veku poslucháčov na koncerte bol zastúpený aj kinderpunk. Počúvanie punku však nebýva vždy spätý s nejakým konkrétnym imidžom alebo štýlom obliekania.

Číro na hlavách
Žiadna mexická špecialita, ale účes s ktorým prišli desiatky nadšencov punku. Postupne vchádzali do podniku mladí, dospelí i starší fanúšikovia. Niektorí si dali námahu s úpravou účesu. ,,Mladí chlapci nepoznajú ani zmysel svojho účesu,“ reagoval muž pri vstupných dverách, ,,jeho význam je odlíšiť sa od hnutia skinheds.“

Drogy
,, Drogy som nevidel, ale určite tu boli,“ povedal jeden z fanúšikov. Iný dospelý muž sa priznal, že niekto k nemu prišiel a pýtal sa, či nemá ,,marišku“. Je isté, že aj v takom malom meste sú drogy, čo nie je už dlhé roky novinkou! Pozitívne je, že na koncerte väčšina punkerov holdovalo viac alkoholu a cigaretám.

Trochu krvi na záver
Koncert prebehol bez väčších problémov a bez zásahu polície. Uspokojená subkultúra si môže počkať na ďalšiu akciu, kde si zapoguje a možno pri tom nikoho nezraní. Rozbité fľaše, či trochu krvi sú už akousi tradíciou búrlivého koncertu. Podporiť miestne hudobné skupiny prišli nielen punkáči, ale aj rockeri a metalisti.
 

 

 

autor: Veronika Cholewová

 

Diskusia k článku