Máš rád svoje srdce?

 

Svetový deň srdca – je čas zamyslieť sa nad svojím srdcom

 

Svetový deň srdcaNa celom svete pripravili ľudia rôzne akcie, aby upozornili na dnešný deň. Meranie tlaku, cholesterolu, cukru na námestiach je toho súčasťou. Brožúrky plné slov, ktoré nie sú novinkou pre ľudí trpiacich už týmto ochorením. Pán Miloš patrí medzi nich už veľa rokov.

Možno si mal v mladosti dávať väčší pozor na cholesterol. Možno mal menej kričať. Možno nemal toľko pracovať.  Miloš je chorý na srdce už niekoľko rokov a nezáleží na tom, čo presne to zapríčinilo.

Keď je človek mladý nezamýšľa sa nad dôsledkami svojho stravovania a života. Myslí si, že môže zjesť čokoľvek a koľkokoľvek, ale naše telo si pamätá. ,,V minulosti sme chodili na polia a človek si nemal z čoho vyberať ako dnes v obchodoch,“ pokračuje Miloš. ,,Každý jedol, čo mal, dnes sa každý prepcháva, lebo v obchodoch je veľa lákadiel.“

V súčasnosti je ťažké povedať, čo presne jesť a čo nie. Každý lekár má vlastné stanovisko. Jeden je proti bravčovej masti, iný tvrdí, že je zdravšia než rastlinný tuk. Rovnako sú na tom aj názory s vajíčkami. Podľa niektorých by sme mali jesť len klíčky, podľa druhých všetko, ale s mierou!

,, Môj život sa zmenil,“ skonštatoval starší pán chorý na srdce. Každý mesiac si domov donesie tašku plnú liekov. Lieky na srdce sú oveľa drahšie než tie iné. Pociťujú to najmä dôchodcovia, ktorí celý život pracovali a na konci života majú pocit, že sa na nich štát vykašľal. ,,Je to ťažké, lieky sú drahé, no hlavne, že sme zdraví“, vravieva manželka pána. Hoci zdraví je relatívne, lebo v starobe už nikto nie je zdravý. Žiaľbohu, dnes sa choroba nepýta, či ste dieťa, mladý alebo starý. Kruto si vyberá nezávisiac od veku.
Malé deti sa rodia so srdcovými vadami. Mladým ľudom, zisťujú lekári vysoký cholesterol, obezitu a množstvo chorôb vedúcich k srdcu. Na príčine je aj zlé stravovanie a obľúbený rýchly život, ale bez pohybu. Tak sa ho snažme žiť zdravo.

,, Po rokoch užívaní liekov, mi lekár zistil poruchu srdcového rytmu a nasledoval kardiostimulátor,“ povedal nám Miloš. Choroby srdca môžu vyústiť rôznymi cestičkami. Celý život užívať lieky, skončiť na lôžku, v horších prípadoch dochádza k zlyhaniu srdca. Hoci dnes už existujú lieky, implantáty, elektronické prístroje, ktoré pomáhajú srdcovým chorobám, vyhýbajte sa možnosti vyskúšať modernú medicínu.

Keď môžme ovplyvniť aspoň naše srdce, urobme to. Nielen stravovaním, ale aj pohybom. Srdce nie je len ľudským orgánom, ale aj symbolom lásky, a preto by sme nemali zabúdať, že láska nášmu srdcu pomáha. Naopak, každodenné stresy mu škodia. Hádky, nenávisť a zlo tejto spoločnosti sa odzrkadľuje aj na stenách ľudského srdiečka.

 

autor: Veronika Cholewová
ilustračné foto: FOCUS multimedia

 

 

 

{loadposition advert3}

 

 

 

Ďalšie články autorky:

Harry Potter prilákal do kina aj kopu prváčikov

Vysokoškolský deň – fejtón
Problémy s ISIC pri cestovaní
Punk sa spojil na jeden večer s umením.
Slováci pochodujú a reagujú na internete
Brehy Šíravy vítali nielen turistov, ale aj pútnikov
V autobuse nie viac ako 10 mincí.

 

Diskusia k článku