Josef Lada – výstava

lada0910_8

 

Zemplínske múzeum Michalovce v spolupráci  s Českým centrom Košice Vás pozýva na výstavu českého maliara

Josef Lada – reprodukcie

Výstava potrvá od 23.10.2009 do 20. 11. 2009

V rámci Dní českej kultúry sú prvý krát vystavené obrazy známeho českého karikaturistu, knižného ilustrátora, kresliara, scénografa, spisovateľa a maliara svetového významu  Josefa Ladu, ktorého by ste si určite nemali nechať ujsť. Výstava predstavuje Ladu ako autora veselých kresieb a ilustrátora mnohých knižiek pre deti. Umelec často tvoril pre deti a videl v nich najlepších kritikov a znalcov svojho diela. Výstava jeho obrazov a kresieb prináša to najlepšie z Ladovho známeho i neznámeho diela. Výstava poteší nielen tých skôr narodených, ale aj mladšie generácie a hlavne deti.

 

Ladove obrázky sú veselé, vtipné a poetické. Povedia niečo závažného, vtipného ale aj poučného. Nie je v nich čiarky, ktorým by sme nerozumeli. Sú tak blízke a prístupné práve preto, že sa vyjadruje ako najprostejší človek. Zaujmú aj náročnejších milovníkov umenia, lebo sa v nich nachádza samá podstata a pravda. Môžete v nich vidieť detské hry v zime, stavanie snehuliaka, bitku v krčme, vodníka a netopierov. Triptych s českou krajinou, dobrého vojaka Švejka, ale aj jeho rodnú chalupu a iné.

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/muzeum/lada] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Josef Lada – výstava]}

Foto a text: Martina Králiková

Diskusia k článku