Čierny klavír Jarmily Džuppovej v Zemplínskom osvetovom stredisku

introvernis

Galéria Zemplínskeho osvetového strediska je v týchto dňoch obohatená diplomovými prácami michalovskej výtvarníčky Jarmily Džuppovej. Svoju výstavu pomenovala „Klavír podľa vzoru dub“. Názov je odvodený od diplomovky o čiernych klavíroch. „Je to podľa jedného klavíra zo Slovenskej pivnice, ktorú som navštívila,“ poznamenala Džuppová. Vrátane klavírov sa tu môžete stretnúť s rôznymi banálnymi obrazmi inej tematiky ako termoskou, krkavcom, koňmi ktoré sú vystrihnuté z kontextu, orezanou lipou a inými.

Jej zaujímavou prácou je aj plagát, kde nájdete šírku Šíravy či bazénové obrazy. „Celý júl som sa pokúšala preplávať jej šírku kraulom. Popri tom som aj maľovala,“ uviedla autorka. Inšpiráciou týchto prác bol Ruský potok, Zemplínska šírava i Slovinsko. Výstava potrvá do 4. marca.

Autorka má za sebou viacero výstav

Výtvarníčka je absolventkou Fakulty umenia TU v Košiciach, ateliéra grafiky a experimentálnej tvorby pod vedením prof. Rudolfa Sikoru. Rada maľuje stromy, zvieratá, človeka a iné. V roku 2008 získala druhé miesto prestížnej ceny Nadácia VUB Maľba. Aj nasledujúci rok priniesol maliarke ocenenie. Bola jednou zo štyroch finalistov súťaže ceny Oskara Čepana, ktorú organizuje Nadácia a Centrum súčasného umenia. Džuppová vystavovala niekoľkokrát samostatne i v kolektíve na Slovensku a v Česku.

{yoogallery src=[/images/obr/kultura/subteren/vernisaze] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=vernisaze]}

zdroj: M. Králiková

Diskusia k článku