Medzinárodný festival dokumentárnych filmov – Jeden svet

plagaat mensie
Pozývame Vás na 2 filmové dni v Subterene – FESTIVAL JEDEN SVET / 11 medzinárodný festival dokumentárnych filmov / v spolupráci z O.Z.. ČLOVEK V OHROZENÍ

štvrtok 19.5. o 19.30 h. – filmy BYŤ SÁM SEBOU ,JÁCHYMOVSKÉ PEKLO, CHEMO

piatok 20.5. o 19.30 h. – filmy TAQWACORE: ZROD ISLAMSKÉHO PUNKU, SIROTY Z RANGÚNU

vstup 1 EUR

Info o filmoch :
BYŤ SÁM SEBOU

JAKUB JULÉNY / SR / 2009 / 24 MIN. / SLOVENSKY
Príbeh zakladateľa a predsedu novodobého SZM, ktorý nachádza
perspektívu v prostredí byrokratických štruktúr Európskej únie.
Filmová sekcia: SLOVENSKÝ DOKUMENTÁRNY FILM 2009/2010

CHEMO / CHEMIA

PAWEL ŁOZIŃSKI / POĽSKO / 2009 / 58 MIN. / ČESKÉ TITL.

„Niekto má obyčajnú chrípku a tá naša je iba vážna“. Aj takto premýšľajú o svojej chorobe pacienti varšavskej onkologickej kliniky. V nemocnici si krátia čas rozhovormi o obľúbených jedlách, svadobných šatách, ale aj o vtieravých myšlienkach na samovraždu. Hľadíme do tváre optimistickej matky päťmesačného chlapčeka, sympatickej predavačke zeleniny i tehotnej žene, ktorú čaká amputácia prsníka. Fascinujúcim dialógom, ktorých nenápadným svedkom sa stáva kamera, nechýba humor a irónia. Intímna snímka skúseného poľského režiséra Pawla Łozińského pozbierala niekoľko ocenení, okrem iného aj na krakovskom filmovom festivale a nemeckom DOK Leipzig.
Filmová sekcia: MÁTE PRÁVO VEDIEŤ

JÁCHYMOVSKÉ PEKLO

KRISTÍNA VLACHOVÁ / SR / 2006 / 26 MIN. / SLOVENSKY

Svedectvo o otrockej práci politických väzňov v uránových baniach. Filmové rozprávanie sa odvíja od cesty pamätníkov na miesta ich utrpenia. Bývalí politickí väzni v krajine hľadajú stopy, o ktoré by zachytili svoje spomienky. Mnohé z nich však už zmizli, pohltené prírodou. Iné odstránili tí, ktorí nechcú aby sa na ne pamätalo.
Filmová sekcia: POHĽAD SPÄŤ

TAQWACORE: ZROD ISLAMSKÉHO PUNKU / TAQWACORE: THE BIRTH OF PUNK ISLAM

O. MAJEED / KANADA / 2009 / 87 MIN. / ANGLICKY / ČESKÉ TITL.

Hudba bez ideológie, ponúkajúca autonómiu a priestor k vlastnému vyjadreniu. Tak vníma punkrock skupina mladých moslimov a moslimiek, tvoriacich niekoľko rôznych kapiel. Väčšinu z nich oslovila kniha Michaela Muhammada Knighta „The Taqwacores, punkový manifest“. Knight, konvertovaný moslim, a jeho priatelia zo skupiny The Kominas zorganizujú turné po amerických veľkomestách a neskôr koncertujú aj v Pakistane, kde sa snažia punkrock a vlastnú interpretáciu
Koránu priblížiť tamojším moslimom.
Filmová sekcia: STRETY A STRETNUTIA KULTÚR

SIROTY Z RANGÚNU / ORPHANS OF BURMA’S CYCLONE

E. WILLIAMS, S. SINNERTON / BARMA, VB / 2009 / 45 MIN. / ČESKÉ TITL.

Mohutný cyklón Nargis, ktorý sa prehnal Barmou 3. mája 2008, zanechal desiatky tisíc detí bez domova i rodičov. Veľmi silná snímka natočená dvoma odvážnymi kameramanmi z exilovej organizácie Democratic Voices of Burma je jedným z mála svedectiev o priebehu a následkoch katastrofy, kedy vládnuca vojenská junta zakázala vstup zahraničným humanitárnym pracovníkom do krajiny z obavy, že by prítomnosť cudzincov obmedzila jej moc. Jeden z reportérov bol kvôli natočeniu filmu zatknutý a odsúdený k trinástim rokom väzenia.
Filmová sekcia: MÁTE PRÁVO VEDIEŤ

ZEMPKULTURA

občianske združenie a alternativny kultúrno-umelecký priestor SUBTEREN
_ námestie osloboditeľov 77 Michalovce_
_ otváracie hodiny – 10:00 – 14:00_

Mgr.art. Peter Králik – štatutár o.z / mob:             0903 040 045

Diskusia k článku