Sečovčan Emery Roth dal tvár Manhattanu

emer

emery roth Emery Roth sa narodil roku 1871, ako jedno z ôsmych detí v židovskej rodine v Sečovciach. Bol šikovným a nadaným chlapcom, ktorý vynikal v kreslení. Jeho rodičia vlastnili miestny hostinec, ktorý slúžil ako centrum vtedajšieho spoločenského diania v meste, takže chlapec vyrastal vo veľmi slušných pomeroch.

Po otcovej smrti, roku 1884 sa však rodinná situácia výrazne zhoršila, preto sa rodina rozhodla, že bude lepšie ak emigruje do USA v spoločnosti Aladára Kissa, ktorý bol údajne jeho ujo, už roky žijúci v Chicagu.

Ako trinásťročný teda Roth emigroval do Spojených štátov amerických. Po príchode do New Yorku mu dal Kiss peniaze na kúpu lístka na vlak. Avšak Roth stratil lístok s Kissovou adresou a ocitol sa tak sám vo veľkomeste. Postupne si privyrábal rôznymi drobnými prácami, až napokon začal pracovať ako kreslič v spoločnosti Burnham & Roth. Pracoval pre významného newyorského architekta Richarda Hunta. Po Huntovej smrti, roku 1895, spolupracoval s významným bytovým architektom Odgenom Codmanom. Spoločne pracovali na tvorbe moderných newyorských apartmánových budov.

Okolo roku 1898 sa oženil s Ellou Grosmanovou a mali spolu štyri deti (Julian, Richard, Elizabeth, Kathrin).

V roku 1898 sa Roth osamostatnil. Projektoval množstvo novodobých budov a jeho povesť čoraz viac rástla. Mimoriadne sa mu darilo po prvej svetovej vojne. V dvadsiatich rokoch ho považovali za jedného z najlepších architektov. Výnimočnosť jeho prác spočívala v tom, že dokázal dokonale spájať klasické prvky s modernými. Jedným z jeho najvýznamnejších stavieb je Hotel Belleclaire na Broadway, ktorý kritici pomenovali ako „nezvyčajný šperk“. Jeho Ritz Hotel Tower sa stal symbolom bohatstva v New Yorku. Naprojektoval veľké množstvo významných stavieb v tomto meste, okrem iného aj prvé mrakodrapy. V roku 1948 ho Americký inštitút architektov odcenil za budovu 300 East 57th Street.

Emery Roth zomrel 20. augusta 1948 na následky choroby. Po jeho smrti synovia Julian a Richard založili spolu s vnukom Richardom II. firmu Emery Roth & Sons. Táto firma projektovala okrem množstva iných stavieb v NY aj WTC. Náš rodák Emery Roth, ktorý  dal tvár Manhattanu, si zaslúži  našu trvalú spomienku.

http://www.nyc-architecture.com/ARCH/ARCH-EmeryRoth.htm

http://www.emporis.com/application/?nav=company&lng=3&id=100906

http://www.museumplanet.com/tour.php/nyc/cp/210

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diskusia k článku