UMENIE KNÍHVIAZAČOV V MINULOSTI A SÚČASTNOSTI

introviazanie

 

viazacka

Pripravili sme pre Vás  výstavu v termíne od 5.septembra 2011 do 30.septembra 2011 UMENIE KNÍHVIAZAČOV V MINULOSTI A SÚČASTNOSTI.

Výstava je pohľadom na tvorbu umelcov-knihárov v priebehu dejín od staroveku, do ktorého spadajú počiatky tvaru dnešnej knihy, cez jednotlivé obdobia stredoveku, novoveku až po prelom 19. a 20. storočia, keď pri neustále sa zvyšujúcom počte kníh sa už len malému zlomku z nich dostalo náročnejšej väzby. Ani v súčasnosti sa na staré techniky, technológie a materiály nezabudlo. Svedčí o tom práca umeleckých kníhviazačov, ktorí majú možnosť konfrontovať svoje výtvory na rôznych medzin&aacu te;rodných výstavách a súťažiach, ale  rovnako aj činnosť pracovníkov reštaurátorskej a konzervátorskej dielne Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach.

Tvorbu súčasnej umeleckej knižnej väzby obohatenej o rôzne zaujímavé objekty, ako sú rôzne kazety či kožené bonsaje, predstavuje na výstave košický umelecký knihár František Cimbolák, ktorý vo svojej dielni zhotovil Kráľovskú kroniku Slovenskej republiky, dosiaľ najväčšiu kultúrno-spoločenskú kroniku v dejinách slovenského, ba aj európskeho knihárstva a ktorý za svoje diela získal viacero ocenení.

 

Výstava bude verejnosti prístupná v čase otváracích hodín  knižnice.

Diskusia k článku