Čo ľudia najviac ľutujú na smrteľnej posteli ?

Nedávno sa mi dostal do rúk zoznam piatich hlavných ľútostí, ktoré umierajúci vyjadrujú na smrteľnej posteli od zdravotnej sestry, ktorá roky pracovala  s umierajúcimi ľuďmi. Všetky boli o nenaplnených snoch, ktoré môžme mi žijúci naplniť, pokiaľ dokážeme  zmeniť svoj postoj samých k sebe a druhým ľuďom a zvlášť k našim blízkym a priateľom.

Tu je  zoznam ľútostí  s ktorých si môžme vziať poučenie.

 
  1. Keby som mal odvahu žiť voči sebe pravdivý  život, nie život ktorý odo mňa očakávali ostatní

To bolo najvážnejšie ľutovanie. Keď ľudia zistia, že ich život je takmer u konca a obzerajú sa späť, je ľahké vidieť, koľko snov nebolo naplnených. Väčšina ľudí si nesplnila ani polovicu snov a musela zomrieť s vedomím, že to bolo kvôli  voľbám, ktoré urobili alebo neurobili. Je už nemožné vrátiť film života späť a vystrihnúť okienka  zlých  rozhodnuti.

 

Poučenie: Je veľmi dôležité pokúsiť sa splniť behom času aspoň nejaké sny. Vo chvíli, keď prídete o svoje zdravie, je príliš neskoro. Zdravie prináša slobodu, ktorú si mnohí neuvedomujú, až kým o ňu neprídu.

 

 

2. Keby som   len nepracoval tak ťažko

 

 

 

Hlavne muži ale aj ženy prešvihli detstvo svojich potomkov a spoločnosť svojich partnerov, pretože strávili veľkú časť svojho života v pracovnom mlynčeku.

 

Poučenie: Zjednodušením svojho životného štýlu a vedomými voľbami je možné aj s menším príjmom  vytvoriť si väčší priestor, aby ste sa v svojom živote stali šťastnejšími a otvorenejšími novým príležitostiam, ktoré lepšie vyhovujú vášmu novému životnému štýlu. Byť skromnými v hmotnom ohľade znamená získať viac príležitostí poznať a naplniť svoj  život zmysluplnejšou činnosťou. Ak potrebujete nejakú literárnu inšpiráciu, prečítajte si ju. Je dosť kníh o tom  ako sa odpojiť zo sociálneho mediálneho veku.

 

 
  1. Keby som len mal odvahu, vyjadriť svoje pocity

Mnoho ľudí potláča svoje pocity, aby držali krok s ostatnými. V dôsledku toho mali priemernú existenciu a nikdy sa nestali tými, ktorými boli naozaj schopní sa stať. V dôsledku toho dostali mnoho chorôb súvisiacich so zahorklosťou a ľútosťou.

 

Poučenie: Keď sa zmeníme, rozprávame a správame sa iným spôsobom  úprimne , nakoniec to vzťahy privedie na úpne novú a zdravšiu úroveň. Nemôžete kontrolovať reakcie ostatných na váž zmenený spôsob života, preto nezdravé vzťahy vypustite so svojho života. Ľudia často používajú Internet na vyjadrenie svojich pocitov, ale akokoľvek máme radi život vo virtuálnom svete, niekedy je bozk, dlhý rozhovor pri poháriku vína alebo telefónny rozhovor s blízkym omnoho hodnotnejší, ako akékoľvek hodnotenie sociálnych sietí, bez ohľadu na ich komickosť.

 

 

4. Keby som len zostal v kontakte so svojimi priateľmi

 

Všetkým chýbali priatelia keď umierali., pretože priateľstvu nevenovali čas a úsilie, ktoré si zaslúžilo. Nedocenili skutočnú  prosperitu starých priateľov až do posledných dní, pretože ich nebolo možné vždy nájsť, alebo  niektorí boli pohltení svojimi životmi tak, že nechali svoje dobré priateľstvá vyhasnúť. Je bežné, že každý s náročným životným štýlom, necháva priateľstvá zvädnúť. Ale keď čelíte svojej blížiacej sa smrti, fyzické podrobnosti života odpadávajú. Všetko sa nakoniec zmenšuje na lásku a vzťahy.

 

Poučenie: Chodník k priateľovi, nesmieme nechať zarásť burinou. Pozor však na úskalia Facebooku, a iným sociálnych sietí, vďaka ktorým vás priatelia môžu sledovať či žijete. Sú dobré na rýchly kontakt, ale prikloňte  sa k skutočnému životu s tými na ktorých vám záleží. Štuchanec a komentáre, nie sú to isté  čo večera s priateľmi, výlety do prírody, na pláž. Urobte si na ne čas.

 

 

5. Keby som si dovolil byť šťastnejší

 

Je prekvapujúce, koľko ľudí pochopilo až na konci svojho života, že šťastie je voľba! Uviazli v starých zvykoch a vzoroch. Takzvané pohodlie sa prelialo do ich emócií a fyzického života. Strach zo zmeny ich nútil predstierať ostatným a sebe, že sú v pohode. Zatiaľ čo hlboko vo vnútri túžili po dlhom smiechu a robeniu hlúpostí! Keď ste na smrteľnej posteli, to čo si o vás myslia ostatní, je ďaleko mimo vás!

 

Poučenie: Ak toto čítate, je pravdepodobné, že do smrti máte ešte ďaleko. Takže si prosím dovoľte byť šťastní. Usmievajte sa ako slniečko, zakopte si so svojim synom, doprajte si pohárik vína s manželkou, a nech je to čokoľvek, buďte na seba dobrí! Ako skvelé je byť schopný opäť sa smiať, dlho predtým, ako začnete umierať!  Päť krát sa opakujúce „keby“, nahraďte tým východniarským „tedy“.

 

S pozdravom „História sa stále mení, istá je len budúcnosť!“  Peter Balog

Diskusia k článku