Čas pre výber dovolenky – Turecko nie je len Turecká riviéra

egyptt

Táto oblasť tureckého pobrežia je úplne rozdielna od známejšej Tureckej riviéry. Egejská riviéra je skutočným prírodným skvostom. Nájdete tu nádherné pláže a zátoky s tyrkysovo priezračným morom, ktorým kulisu vytvára množstvo zelene a horské masívy. Akýmsi symbolom Egejskej riviéry je nesporne najfotografovanejšia pláž na svete v tvare jazyka, ktorá sa nachádza v nádhernej azúrovej lagúne v letovisku Ölüdeniz. Milovníci aktívnej dovolenky a adrenalínových športov prichádzajú práve sem za paraglidingom z hory Babadag s nezabudnuteľným pohľadom práve na túto pláž. Egejská riviéra je tiež dobrým východiskovým bodom mnohých zaujímavých fakultatívnych výletov, či už za poznaním histórie Efezu, Pamukkale či skalných hrobiek v Tlose, za nádhernou prírodou v skalnom kaňone Saklikent alebo na známu pláž Iztuzu, kam svoje vajíčka kladie ohrozený druh korytnačky karety obyčajnej. Z pobytu na Egejskej riviére budete určite nadšení.

Efez
1dňový výlet. V starobylom Efeze navštívite Slávičí vrch s domčekom Panny Márie, ktorá sa tu narodila a po smrti Krista tiež zomrela. Prezriete si Artemidin chrám, jeden zo siedmich divov sveta, prejdete sa po Ulici zázrakov, zavítate do Odeonu, Celziovej knižnice a Hadrianovho chrámu.
Efez_Hadrianov chrámEfez_OdeonEfez_Celziova knižnica

Pamukkale
1dňový výlet. Po raňajkách návšteva manufaktúry na výrobu kobercov. Návšteva historického mesta Hierapolis a samotná prehliadka „bavlneného zámku“ Pamukkale s prechádzkou po travertínových kaskádach, jedinečnom prírodnom útvare, s možnosťou kúpania v termálnych kúpeľoch.

Turecko_PamukkaleTurecko_HierapolisTurecko_manuálna výroba kobercov

Dalyan
1dňový výlet. Malou loďkou sa vypravíte do bahenných kúpeľov, známych pozitívnym vplyvom na mužskú potenciu, reumatizmus a gynekologické problémy. Potom sa vydáte po rieke Dalyan výletnou loďou, ktorá vás dopraví k pláži Iztuzu, ktorá je známa ako miesto, kde ohrozený druh korytnačky karety obyčajnej kladie svoje vajíčka. Lode v tejto oblasti fungujú ako prostriedok bežnej dopravy, počas plavby budete cestou míňať množstvo krásnych skalných lýkijských hrobiek zo 4.storočia, vytesaných do útesu nad brehom rieky. Na pláži Iztuzu sa budete môcť vykúpať a pri troche šťastia môžete na vlastné oči pozorovať korytnačky.

Iztuzu_plážDalyan_bahenné kúpeleTlos_skalné hrobky

Rhodos
1dňový výlet. V prístave sa nalodíte na trajekt na grécky ostrov. Individuálne voľno na ostrove s možnosťou návštevy hlavného mesta Rhodos s jeho historickými pamiatkami a možnosťou nákupov.

Rhodos_hlavné mestoRhodos_prístav MandrakiRhodos_Faliraki pláž

Plavba po 12 ostrovoch(z Fethiye,  Oludeniz)
Skupina rôzne veľkých ostrovov na západea severozápade od Fethiye je nazývaná 12 Adalar (12 ostrovov). Počas plavby loďou sa robia zastávky na niekoľkých ostrovoch (napr. Big Island, Red Island, Flat Island), pri ktorých sa budete kochať nádherou členitého pobrežia s hlbokými zálivmi a romantickými plážami a budete mať možnosť sa aj vykúpať.

Turecko_výlet 12 ostrovov Egejskej riviéryTurecko_výlet 12 ostrovov Egejskej riviéryTurecko_výlet 12 ostrovov Egejskej riviéry

Lodný výlet do okolia Marmarisu(z Marmarisu, Icmeleru)

Počas plavby si budete môcť užívať pohodu, slniť sa, kúpať sa a pozorovať prekrásnu prírodu a okolitú scenériu s romantickými zátokami, skrytými plážami a večne zelenou vegetáciou ostrovov a ostrovčekov.

Egejská riviéra_lodný výletEgejská riviéra_lodný výletEgejská riviéra_lodný výletEgejská riviéra_lodný výlet

City tour Fethiye (z Fethyie, Oludeniz)
City tour Marmaris (z Marmarisu, Icmeleru)
Návšteva malebného mestečka Fethiye alebo romantického Marmarisu, rozkladajúce sa v zátoke, s krásnym jachtovým prístavom. Počas výletu zavítate do zlatníctva a tradičného a turistami vyhľadávaného obchodíku s kožou, kde si budete môcť zaobstarať krásne suveníry.

Egejská riviéra_prístav vo FethiyeEgejská riviéra_lodný výletEgejská riviéra_lodný výlet

Jeep safari
Jeepom sa vydáte do hôr v okolí Marmarisu či Saklikentu. Budete tak mať výbornú príležitosť vyskúšať si svoje vodičské zručnosti a zároveň obdivovať krásnu prírodu a navštíviť historické miesta. Po obede možnosť vykúpať sa v rieke alebo mori.

Turecko_skalný kaňon SaklikentTurecko_jeep safariTurecko_jeep safari_obed na rieke Dalaman

Potápanie
Lákajú vás tajomstvá podmorského sveta a chceli by ste poodhaliť rúško tajomstva hlbín Egejského mora? Potom vás určite zláka ponuka k výletu na potápanie. To sa uskutoční z lode po úvodnej inštruktáže a vybavení potápačským vybavením. Celkom budete mať 2 individuálne ponory, pri ktorých sa spolu s inštruktorom ponoríte do hĺbky 4 a 8 m, kde vás podvodný svet očarí svojimi koralmi a ďalšími bezstavovcami, skalnými formáciami alebo potopenými ruinami a jaskyňami.

Turecko_potápanieTurecko_potápanieTurecko_potápanie

Rafting
Čaká na vás rieka Dalaman, krásna príroda, nezabudnuteľné scenérie okolitých hôr a samozrejme dobrodružstvo pri splavovaní 14 km perejí pod dohľadom inštruktora. Budete mať niekoľko príležitostí vykúpať sa v chladivej rieke. Vhodné aj pre začiatočníkov.

Turecko_rafting na rieke DalamanTurecko_raftingTurecko_rafting na rieke Dalaman

Turecké kúpele
Preneste sa o niekoľko sto rokov späť a využite možnosť stať sa aspoň na jeden deň vznešeným sultánom. Bude o vás postarané priam rozprávkovo. Čaká vás aj peeling, ktorý vašu pokožku dokonale pripraví na opaľovanie, a tak ľahšie získa prekrásny bronzový odtieň.

Turecko_hammamTurecko_hammamTurecko_hammam

Ponuka hotelov a viac informácii klikni na odkaz

http://www.firotour.sk/dovolenka-leto/turecko/egejska-riviera.html?page_id=657525

michalovskenoviny

Diskusia k článku