KST Turista Michalovce zorganizoval výstup na Roh

11 prame karol

01 potaaKST Turista Michalovce v sobotu 3. marca 2012 zorganizovali ďalšiu zimnú vydarenú turistickú akciu pod názvom Potašňa – Roh. Zraz bol ráno o 8:00 v Michalovciach netradične za Výškovou budovou na parkovisku. Zúčastnilo sa jedenásť milovníkov prírody z oboch turistických klubov v Michalovciach. Počiatočným bodom túry bola lokalita na ceste smerom k Morskému oku zvaná POTAŠŇA v nadmorskej výške 368 m kde sme sa všetci turisti zišli a odtiaľ vyrazili na kopec Roh v nadmorskej výške 857 m.

potasna-roh-2012 mapa-trasa 2

Aj keď sa ráno ukázali  krásne slnečné lúče, ideálny dojem trošku kazil mierny studený vietor ktorý postupne ustal a v objatí hôr už po ňom nebolo ani náznaku.

Na úvod túry nesmela chýbať tradičná spoločná fotografia na Potašni.  Všetci plne vyzbrojení zimnou výstrojou  sme sa mohli vydať na zimnú túru do Vihorlatských hôr po kvalitne vyznačenej  turistickej trase smerom na Barlahov v blízkosti Strihovského sedla.

Cestou sme natrafili na pekne postavený kamenný siričitý prameň KAROL. Po jeho zdokumentovaní sme sa tam ešte zdržali niekoľko minút. Naši odborníci zmerali jeho kvalitu vody, ktorá bola priaznivo hodnotená. Tento prameň má stálu teplotu či už v zime alebo lete okolo 13 stupňov.

Po občerstvení sme pokračovali ďalej k ďalšiemu miestu „ BARLAHOV“ v nadmorskej výške 508 m.n.m. K nemu sme sa dostali o 30. minút po opustení prameňa KAROL.

Nakoľko ide o lesnú asfaltovú cestu ktorú využívajú lesníci pri ťažbe a poľovníci pri kŕmení lesnej zvery, tak bol tento úsek kvalitne odhrnutý, ale iba po miesto na BARLAHOVE.

Tu sme už, ktorí boli vybavení snežnicami, museli nasadiť tieto zimné pomôcky na pešiu túru po snehu a ostatní sa museli dohodnúť na prešľapávaní cesty, kde sme sa striedali pravidelne na čele „vláčika“.

V tejto pasáži túry to už bolo namáhavejšie, ale pri prekrásnej prírode naokolo to bolo vykúpené sviežim vzduchom, výhľadmi a špekulovaním nad stopami zvery čo križovali danú trasu.

Ďalšou turistickou križovatkou a oddychovým miestom vo výške 600 m.n.m. sa stalo miesto s názvom POD ZLOMAMY, kde sme prišli o hodinu a dvadsať minúť po vyštartovaní z Potašne.

potaa - roh vkov profil

Tu sa nám naskytol výhľad na cieľ našej túry a to kopec Roh vo výške 857 m.n.m.

Tam sme to ešte mali na dve hodiny chôdze. Tesne pod vrcholom kopca Roh 857 m.n.m. zhruba o 100 m nižšie sme už museli opustiť odhrnutú asfaltovú cestu a  vybrať sa do lesného terénu, hĺbka snehu už presiahla 60 a miestami až 80 cm.

Na tento kalendárny mesiac pri pohľade v meste, kde sú už len zvyšky snehu to už bolo na peších turistov na tomto mieste extrém a ďalej na vrchol kopca Roh pokračovali len turisti vybavení snežnicami. Tí po návrate konštatovali, že išlo o veľmi nádherný vyhliadkový kopec. Podarilo sa nám z neho dokonca vidieť 100 km vzdialené pohoria na Ukrajinskej strane. Z našich hôr bolo vidieť Vrchol Vihorlatu 1076 m.n.m., Motrogoň, Sninský kameň 1005 m.n.m., Lysák a Remetské Hámre.

Napriek tomu, že nie všetkým sa podarilo dosiahnuť vrchol kopca Roh, každý  z nás odchádzal domov s pocitom zrelaxovania, utuženia vzájomných vzťahov a každý z nás urobil niečo pre svoje zdravie a o to ide predovšetkým.

Miroslav Baraniak

člen KST Turista Michalovce

{yoogallery src=[/images/obr2/sport/turistika] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Vihorlatské vrchy]}

Diskusia k článku