„GRÓFKA“ zimná relaxačná turistická akcia na kopec Hiriač

jvm1032

KST Turista Michalovce v sobotu 17. marca 2012 zorganizoval ďalšiu zimnú relaxačnú turistickú akciu pod názvom „GRÓFKA“. Zraz bol ráno o 8:15 v Michalovciach na autobusovej stanici. Celkovo sa zúčastnilo sa 14 milovníkov prírody z turistického klubu z toho jedna turistka bez členstva. Zúčastniť sa mohol ktokoľvek kto má vzťah k prírode a tak sa pridať k členom michalovského turistického oddielu kde ho radi na akcii privítali.

jvm1025

Počiatočným bodom túry bola obec TRNAVA PRI LABORCI v nadmorskej výške 150 m kde sme sa všetci turisti zišli a odtiaľ vyrazili na kopec Hiriač 450 m.n.m..

Bolo  krásne slnečné a bezveterné počasie priam provokujúce na vychádzku a takto oddychovo sme celú akciu pojali.

jvm1008

Nakoľko bolo medzi nami aj dieťa, tak sme náročnosť prispôsobili aj jemu.

Po úvodnom uvítacom príhovore predsedu turistického klubu Antona Hasáka a organizátora túry člena turistického oddielu Ladislava Surmiaka sme sa všetci mohli vydať na zimnú túru do Vihorlatských hôr po síce nevyznačenej turistickej trase smerom na Hiriač, ale o to dobrodružnejšiu poznávaciu vychádzku.

Ešte v obci Trnava pri Laborci nás zaujal pamätník zakladateľovi špeciálnej pedagogiky Viliamovi Gaňovi kde stál jeho rodný dom. Po zdokumentovaní tohto miesta sme prišli k lesu.

jvm1026

Vstup do lesa bol po asfaltovej ceste kde už nebolo po snehu ani pamiatky, no vzhľadom na časté požiare nás uvítala tabuľa s varovným nápisom aby sme sa vyhli manipulácii s ohňom.

Síce ešte nebola upevnená na strome, ale príprava musí byť a tak aj ležiac v tráve splnila svoj účel 🙂

Chôdza po „asfaltke“ netrvala dlho a zabočili sme do lesa po už nespevnenej lesnej ceste smerom k grófskym hrobom ukrytým hlboko v lesnom poraste.

Mohlo by sa zdať, že lesná cesta bude po roztápaní snehu blatová, ale popadané lístie naše nohy bezpečne izolovalo a tak chôdza bola bezproblémová.

O 47. minút neskôr sme prišli k dobre schovanému minicintorínu niekdajšej šľachty Zemplínu rodu

Schytra a chvíľu sme si po výstupe oddýchli.

Po tradičnej spoločnej fotografii sme sa už vo výške 450 m.nm. na vrchole kopca Hiriač brodili v snehu, no našťastie nie už tak v hlbokom ako bolo na akcii pred týždňom. Išlo o max. 15 cm.

Po necelom kilometri sme začali zostupovať naspäť k lesnej asfaltovej ceste z ktorej sme na začiatku odbočili.

Tá nás viedla popri Trnavskom potoku k oddychovému miestu so studničkou pri poľovníckej chate

s pútnickym miestom venovanému sv. Hubertovi.

Tam sme sa občerstvili, odfotili a vrátili sa naspäť do Trnavy pri Laborci.

Nakoľko nešiel odtiaľ v blízkom čase žiaden spoj, tak sme si trasu predĺžili o 3,5 km až na rázcestie s cestou na Zemplínsku šíravu pri vpuste.

Ako sa vraví o turistike, že je to najkomplikovanejšia cesta do krčmy, tak ani my sme neostali tomuto nič dlžný a na autobus sme počkali v príjemnom prostredí reštaurácie.

S vynikajúcim pocitom príjemne stráveného dňa sme sa pri západe slnka vrátili domov.

Spoznali sme ďalší krásny kút Vihorlatského pohoria, našli sme kúsok histórie Zemplína a znova niečo spravili pre svoje zdravie.

Ak vás inšpirovala aj táto akcia, tak neváhajte a už v túto nedeľu 25.3.2012 poďte s nami otvoriť vaše, naše 100 jarné kilometre na Brekovský hrad.

jvm1063

Miroslav Baraniak

člen KST Turista Michalovce

{yoogallery src=[/images/obr2/sport/turistika/hiriac] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[Michalovce – Hiriac]}

Diskusia k článku