Rod Naultinus – „šľachta“ pre chovateľov

naultinus elegans1

Gekóny rodu Nephrurus, žijúce na ostrovoch Nového Zélandu patria skutočne medzi chovateľskú „šľachtu“ milovníkov týchto plazov. Osem druhov pôvodne popísaných v rámci rodu sú endemické len v oblasti ostrovov Nového Zélandu.

 

Všetky druhy tohto rodu obývajú stromy a kroviny „manuka“ a „kanuka“, ktoré vzhľadom pripomínajú u nás v záhradníctvach využívané juniperusy. Ich zafarbenie dokonale splýva s olistením týchto stromov a kríkov. Pri pohybe v týchto rastlinách im pomáha aj na uspôsobený chvost, ktorým sa vedia pridržiavať konárikov.

 

Naultinus elegans

Gekóny rodu nailtinus patria medzi živorodé. Táto vlastnosť medzi týmito plazmi, gekónmi, je výnimočná. Je to prispôsobenie sa klimatickým podmienkam oblasti Nového Zélandu. Obdobie párenia prebieha v mesiacoch september až október, kedy na južnej pologuli je jar. Narodenie mláďat spadá na mesiace apríl až júl, kedy zasa je v tejto oblasti jeseň až začiatok zimy.

 

Naultinus gemmeus

Pre chov je pre ne najvhodnejšie ich držať v teráriách trocha netradičnej konštrukcie. Najvhodnejšie je ak steny sú zo sieťky proti hmyzu, s rozmermi napríklad 80 x 80 x 120 cm (d x h x v). V tomto teráriu je vhodné umiestniť aj nejaké rastliny, ako sú zakrpatené formy juniperusov.

Pre druhy tohto rodu je potrebné čo najvernejšie napodobniť klimatické podmienky Nového Zélandu.

 

Naultinus grayii

Počas dňa v lete je potrebné im zabezpečiť teploty medzi 18 až 26 °C a  počas noci pokles teplôt na 8 až 15°C.  Pre obdobie útlmu je potrebný pokles na teploty počas noci 7 až 10°C.  Teploty pohybujúce sa v rozmedzí 2 až 4 °C sú krátkodobo tolerované. V období útlmu je vhodné taktiež skrátiť čas osvetlenia na až len 4 hodiny denne.

 

Naultinus manukanus

Keď teploty klesnú pod 15 °C začnú tieto gekóny obmedzovať príjem potravy. Pri poklese pod 10°C si nájdu úkryt a začnú hibernovať.

Vlhkosť im je potrebné držať vyššiu rosením napríklad každé ráno. Týmto udržiavaním vyššej vlhkosti sa predchádza nedokonalému zvleku starej pokožky, čo môže mať fatálne dôsledky.

Narodené mláďatá je vhodnejšie udržiavať v menších teráriách, ktoré sú zariadené podobne ako pre dospelé zvieratá.  V prvom roku života je vhodnejšie mláďatá nezazimovať. Mláďatá sa rodia samičke jedno až dve, plne vyvinuté.

 

Naultinus rudis

Vďaka náročnejšiemu chovu, pôrodu jedného až dvoch mláďat ročne jednej samičke a vďaka dlhodobému zákazu vývozu týchto zvierat z ich domoviny – Nového Zélandu, patria tieto gekóny medzi veľmi vzácne chované. Taktiež z týchto dôvodov je aj ich cena vysoká, pohybujúca sa v stovkách až tisíckach eur.

 

Naultinus stellatus

 

Diskusia k článku