Cenník úplatkov v zdravotníctve!

Vždy som tvrdil, že lekári si zaslúžia vyššie platy. Špičkový chirurg, ktorý zachraňuje životy si zaslúži určite viac než priemerný politik. Dokonca tvrdím, že zdravotníctvo ako také by nemalo byť zadarmo. No posledné vydieranie našich lekárov o prehnanom navýšení platov ma utvrdilo v názore, že niektorí štátni zamestnanci sú úplne odtrhnutí od reality. Začalo to navýšeniami platmi politikov na neúnosnú úroveň. Nasledovali vojaci a policajti, asi z eufórie zo vstupu Slovenska do NATO. Následne sa zbláznili primátori našich miest, ktorí si sami pridali mzdy na úroveň hlavy štátu.

Výsledkom toho zdeformovaného stavu je fakt, že ak pred troma rokmi lekári úplatky síce brali, tak dnes si ich niektorí dopredu pýtajú! Tí menej odvážni Vám cenu povedia po sestričke. Tí, čo majú gule a vidia, že oproti stojí zúfalý rodič zomierajúceho chlapca, si popýtajú aj priamo bez sprostredkovateľa!

Jednému známemu sa stal taký trapas: Dal chirurgovi pred operáciou 300€ pekne v obálke. Chirurg tú obálku prijal a poďakoval. O čo väčší bol šok, keď sa za pár minút náš chirurg, ktorý kedysi prisahal na Hippokratovú prísahu, vrátil a hodil obálku naspäť so slovami, že on ešte na cigarety má! Dodám len, že druhú obálku, v ktorej bolo už 1000 €, vzal a „našťastie“nevrátil. Chudák pacient absolvoval u slovenského doktora Housa ešte ďalšie dve operácie s rovnakou 1000 eurovou taxou.

Takže páni pacienti, aby sa Vám nestál podobný trapas, tu Vám prinášam „cenník služieb“ niektorých lekárov!

– Pečiatka na potvrdenie invalidného dôchodku – 50€.
Dodám, že dotyčný pacient mal amputovanú nohu, no napriek tomu Vám doktor po sestričke cenu povie!
– Bežná návšteva lekára so starými rodičmi – 50€.
Aj ak sa Vám to prieči, starkí by Vás ukameňovali, ak by ste nič nedali. Veď dávajú už celé roky, aj keď chodili ešte sami bez Vašej pomoci.
– Pôrod minimálne – 200€.
Ak nezaplatíte, nečakajte, že sa nejaký doktor pri Vás po pôrode zastaví, a spýta sa ako sa máte, či Vás niečo nebolí a podobne!
– Operácia chrbtice – 200€ vopred!
Túto cenu však berte s rezervou. Je stará pár rokov a inflácia asi aj tú spravila svoje.
– Vyšetrenie, ultrazvukom, röntgenom – 50€.
Vyšetrenie sa uskutoční aj ak nezaplatíte, no nečakajte, že sa naň niekto aj pozrie a ani nedúfajte, že Vám nájdu žlčníkový kameň!
– Operácia onkologického pacienta – 1 000€ je minimum! Platí sa vopred!
Aj to je ešte kamarátska cena, vybavená po známostiach na najvyšších miestach! Ak nie ste šťastlivec, ktorý nemá známosti, tak suma sa vie vyšplhať aj do 10 000 €. Z toho 5000€ vopred a 5 000€, ak pacient prežije!

Ale pozor! Ak ste náhodou známa osobnosť, herec, politik, primátor, miestny boss alebo iný doktor, máte všetky služby našej nemocenskej starostlivosti úplne zadarmo! Rovnako zadarmo to máte, ak ste členom lekárskej rodiny. Toto majú lekári pekne sociálne podchytené. Veď nie sú predsa vydierači, aby od blížneho svojho pýtali nekresťanské peniaze! Samozrejme to máte zadarmo, aj vtedy , ak ste sociálny prípad s tmavšou farbou pleti, vtedy takmer zaručene od Vás nikto nič pýtať nebude.

Ak ste však len slušný občan, ktorý si roky rokúce platí sociálne a zdravotné poistenie, tak sa pripravte, že tento cenník Vás neminie! Ak len driete ako kôň za pár eur niekde za pásom alebo platíte odvody ako živnostník, tak ste priam stvorený na napĺňanie rodinného rozpočtu našich chudákov štrajkujúcich.

Už rozumiete, prečo sú mnohí naši lekári proti transformácii nemocníc?  Také socialistické „Kolorádo“, aké majú niektorí slovenskí lekári, im ich nemeckí kolegovia môžu len slepo závidieť!

boka

Diskusia k článku