Vedeli, ste že káva je veľmi zdravá?

kavazrno

Mnohí z nás by na túto lahodnú tekutinu nedali nikdy dopustiť, ďalší ju považujú za drogu, závislosť, iní ale za účinný liek pri liečbe mnohých chorôb. Tak ako v každom jedle alebo návyku mali by sme byť striedmi a radšej sa zamerať na kvalitu ako na kvantitu. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že masívna reklama robí svoje a mnohí z nás radšej preferujú cenu pred kvalitou. Po jednej prednáške od známeho baristu (človek, ktorý sa špecializuje na prípravu kávy, najmä espressa) som ale prehodnotila kvalitu kávy, ktorú som doteraz pila…teda granulované mleté kávy známych značiek ako je Nescafe, Jacobs, Tchibo a pod. a presedlala som na kvalitnú zrnkovú kávu, kupovanú priamo v coffee shopoch, ktoré majú vlastnú pražiareň a tým pádom záruka kvalitnej kávy sa značne zvyšuje a ja viem, že pijem nutrične veľmi hodnotnú, zdravú kávu.

kava

Skúsme si najprv povedať pár základných faktov o káve, o jej druhoch, pestovaní a spracovaní. Následne sa môžeme venovať pár praktickým informáciám, ktoré môžu už „ kávičkárom“ ešte skvalitniť pitie kávy a „nekávičkárov“ možno motivovať k tomu, aby ju začali piť a tak si zlepšiť zdravie.

Kávové bôby sú plody kávovníka, ktorý rastie po celom svete. Najväčšími producentmi kávy sú: Brazília, Indonézia, Kolumbia, Vietnam. Káva je charakteristická svojou silnou arómou a tmavohnedou až čiernou farbou. Pochádza z Etiópie, kde sa nazývala kaffa. Domorodci ju tam najprv len žuli, potom aj mleli a začali ju aj piť. Začiatky kultúry kávy siahajú až do 14.stor na Arabský polostrov. Do Európy prenikla v 17.stor., najmä do Talianska, pitie kávy sa udomácnilo v Európe až v 19.stor. Poznáme 2 základné druhy kávy: káva arabica zo semien kávovníka arabského a káva robusta z kávovníka robusta (ten dodáva káve rôzne farebné odtiene a horkosť kávy). Iba najdrahšie značky kávy neobsahujú semená kávovníka robusta a označuje sa ako prémiová odrodová káva. Cena kávy je určená nielen pôvodom krajiny, ale aj zberom (ručný, poloautomatizovaný alebo automatizovaný), spôsobom transferu do centrálnych skladov, ktoré sú pre Európu 2: v Trieste a v Hamburgu. To, čo odlišuje jednotlivé značky kávy, je nielen, akú kvalitnú kávu nakupujú, ale aj ako ju následne pražia a spracujú ďalej, aké prímesy do kávy dávajú, čím sa snažia pre zákazníka najviac zatraktívniť rôznymi chuťami či balením.

clanok_foto

Poviete, si, dobre, kúpim si kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú si nechám prípadne aj v coffee shope zomlieť, čo ale ďalej, aby som to nepokazil/a…a v konečnom dôsledku sme mohli aj v teple nášho domova si čo najviac vychutnať lahodnú kávu. Pre niektorých, ktorí majú tých financií viac, odporúčam zakúpenie kvalitného kávovaru renomovanej značky, napr. Jura a následne dodržiavanie návodu pri jej príprave a pre nás ostatných je tu tiež riešenie, napr. ja osobne som siahla po zakúpení mokka varnej konvice, nazývanej aj ľudovo „koťogó“. Ide o Moka Express kávovár, ktorý navrhol známy Talian: Alfonso Bialetti a nachádza sa takmer v každej talianskej či maďarskej domácnosti. Tento malý kávovár, ktorý si môžete zakúpiť či už v coffee shope alebo aj eshope funguje na jednoduchom princípe: do spodnej nádobky sa naleje studená voda, nad ňou sa nachádza filter so sitkom, do ktorého sa nasype mletá káva (najlepšie čerstvo zomletá) a postavíme ju na mierny plyn. Akonáhle sa „koťogó“ dostane k bodu varu, vzniká tlak, voda prejde cez kávu a prekvapká sa do hornej nádobky, z ktorej sa potom podáva. Pri príprave treba byť opatrný a hneď tento kávovár odstaviť od plynu, aby sa káva neprepálila a nezhorkla. Ak sme zvyknutí na veľké presso, dolejme si takúto hustú kávu horúcou vodou. Odporúčam nesladiť vôbec, a ak, tak hnedým cukrom.

hnedy cukor

O káve by sa dalo písať veľa a určite aj vy, naši čitatelia, máte veľa osobných skúseností, na záver si len zhrňme, aké pozitívne zdravotné účinky káva má. Okrem toho, že obsahuje kofeín, ktorý nás vzpruží  a povzbudí, má protinádorové účinky, pomáha pri chudnutí, používa sa aj proti celulitíde v kozmetike, prevencia pred vznikom cukrovky. Okrem kofeínu obsahuje aj stopové prvky: horčík, vápnik, draslík, chlór, mangán a vitamín niacín. Následne obsahuje antioxidanty, v malom množstve sacharidy a proteíny, má pozitívny účinok na srdce a cievy a v boji proti depresii, Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe, pomáha pri trávení, zvyšuje výkonnosť pri športe a i. Viac antioxidantov má káva Robusta. Nezabúdajme však pri pití kávy na pravidelný pitný režim, najlepšie čistej vody. Ako negatívum kávy sa uvádza zvyšovanie krvného tlaku a neodporúča sa ani vo veľkom množstve tehotným ženám a ľuďom, ktorí trpia už nejakým ochorením tráviaceho traktu. Vychutnajte si šálku kvalitnej kávy, či už v obľúbenej kaviarni alebo v teple domova.

Diskusia k článku