Námestie bocianov na Zemplíne

bocian

V každej obci Zemplína sa dá nájsť čosi zaujímavé. Príkladom za všetky je Zemplínske Hradište, v ktorého  okolí je najvyššia koncentrácia bocianov v Európe. Pri pomenúvaní nových ulíc dostalo priestranstvo v strede dedinynázov Námestie bocianov. Nečudujme sa, veď obec Zemplínske Hradište je prezývané  Bocianopolis, pretože  je významnou  ornitologickou lokalitou kolónie  bociana bieleho na Slovensku.


Aj na internetových stránkach obce je bocianom venovaná náležitá pozornosť, lebo vďaka ním sa Zemplínske Hradište stalo vychýrenou ornitologickou oblasťou nielen Slovenska.  Po celé tisícročia sem, s neochvejnou pravidelnosťou na jar prilietajú z Afriky bociany biele a na jeseň sa tam zase vracajú. Symbolizujú tak večný majestát prírodných zákonov vpísaných do nich  Stvoriteľom. Stelesňujú  vitálnu silu prírody a oddávna ich ľudianvítali na svojich strechách, komínoch, stĺpoch ako poslov šťastia.  V Zemplínskom Hradišti hniezdi najväčšia kolónia bociana bieleho, pričom obec počtom aktívnych hniezd je jediná na Slovensku a patrí k atrakciám tohto typu.

Poďme sa na  život bocianov pozrieť zblízka.

V súčasnosti sa  v obci nachádza 19 hniezd bocianov bielych na samostatných betónových stĺpoch a 6 hniezdnych podložiek na samostatných betónových stĺpoch. Obec počtom aktívnych hniezd je stredoeurópskou raritou v ponímaní hniezd v intraviláne obcí. Bociany do obce prilietajú v polovici marca na Jozefa. Zväčša do troch týždňov obsadia väčšinu hniezd a od začiatku apríla začínajú striedavo samička aj samec sedieť na znáške. Znáška obsahuje 1 – 5 vajíčok. Po 33 – 34 dňoch sa začínajú liahnuť mláďatá.

Inštinktívne správanie bocianov môže byť pre ľudí príkladom vernosti z viacerých hľadísk. Tým ako sa obaja partneri striedajú v sedení na vajciach a spoločne sa starajú o kŕmenie vtáčat ale aj tým, ako bocian inštinktívne prejavuje vernosť svojmu životnému partnerovi a po jeho smrti zostáva sám. Tým  spĺňa význam svojho mena — ‚verný‘. O bocianoch sa vie, že samec aj samička si zostávajú verní po celý svoj život a preto aj význam ich pomenovania v pôvodných jazykoch znamená “verný”, alebo “ten, ktorý zachováva milujúcu láskavosť”.  Pretože sa každoročne objavujú na starých miestach, kde splodia a vychovajú svojich potomkov, prischla im tiež prezývka, že “bociany prinášajú deti”… Pre mnohých ľudí sú dnes lojálnosť a vernosť zastarané vlastnosti — sú obdivuhodné, ale nie praktické. Zvyšujúci sa počet rozvodov, opustených partnerov, sprenevier a iných foriem podvodného konania ukazuje, že vernosť sa dnes už necení. Naprotitomu náš Stvoriteľ prisudzuje veľkú hodnotu vernosti, ktorá je motivovaná láskou a prejavuje sa zachovávaním milujúcej láskavosti. Bocianov dal za príklad  neverným ľuďom.  – Jeremiáš 8:7.

bocanek

V porovnaní s bocianmi, ľudský rodičia často venujú výchove dieťaťa asi dvadsať rokov. Bocian biely však  musí svojim potomkom poskytnúť úplný program kŕmenia a školenia v priebehu niekoľkých krátkych letných mesiacov. Túto náročnú úlohu si príkladní bocianí rodičia spĺňajú rok čo rok. Preto nemajú v lete čas na oddych. Kŕmia hladné dospievajúce mláďatá počas celého dňa, a preto musia stále lietať k neďalekej Ondave hľadať žaby, rybky, jašterice alebo lúčne koníky. Popritom musia ešte z času na čas opravovať hniezdo. Obaja rodičia celý deň neustále prilietajú a odlietajú. Mladé vtáčatá zjedia obrovské množstvo potravy. Len za prvých niekoľko týždňov zjedia každý deň toľko potravy, ktorá sa hmotnosťou rovná polovici ich telesnej hmotnosti! Aj keď sa mladé bociany naučia lietať, sú ešte niekoľko ďalších týždňov závislé od svojich rodičov.

Koncom júna sú už mláďatá väčšie, začínajú mávať krídlami a trénujú tak svoje telo na dlhú cestu do Afriky. V polovici júla bocianie mláďatá sú už veľké a väčšina dokáže lietať. Opúšťajú hniezda a s ostatnými bocianmi z okolia sa zhlukujú na okolitých poliach pri žatve a orbe za poľnohospodárskymi strojmi, kde si hľadajú sami potravu.  Pri pohľade na ich usilovnú starostlivosť ma napadla otázka.  Aký celkom iný by bol svet bez vtákov? Ich čvirikanie, spev, rozmanité farby a let — to všetko prispieva k nádhernej pestrosti života. Ale ako často sa zastavíme, aby sme si ich vypočuli a poobzerali? Ak bývate v meste a obklopuje vás zhon a ruch každodenného života i hluk dopravy, možno si ani nevšimnete vtáky vo svojom okolí. Aj keď žijete na vidieku, je ľahké ich považovať za samozrejmosť. No nechceli by ste vidieť vtáky zo svojho okolia zblízka? Príďte sa pozrieť na nich do Zemplínskeho Hradišťa. Už vám veľa času na to nezostáva.

{youtube}AZ3gG8UN3ZE{/youtube}

Ak sa neobmedzíte len na ich zbežné pozorovanie, môže na vás hlboko zapôsobiť reálnosť vlastností ich stvoriteľa. Za všetky uvediem okrem už spomenutých vlastností informácie o navigačných schopnostiach bociana bieleho, ktoré zaiste  zvýšia vaše  ocenenie pre Božiu  múdrosť. Jesenný ťah bocianov začína v období od 20. Augusta. Bociany zo Zemplínskeho Hradišťa odlietavajú do teplých krajín východnou trasou cez Maďarsko, Rumunsko, úžinu Bospor, Turecko, Izrael, Červené more až priletia do Afriky k povodiu rieky Níl. Niektoré však letia ešte južnejšie až do Kapského mesta. Celú trasu dlhú 4000 až 10 000 km prekonajú za približne 20 – 40 dní letu a 7 – 14 dní odpočinku. Bociany po troch mesiacoch odpočinku a “prezimovania”  v Afrike, koncom januára opäť vyštartujú na dlhú cestu, aby nám prišli zvestovať jar a v pokoji založiť nové potomstvo do svojho milovaného Bocianopolisu. Námestie pomenované po bocianoch si určitezaslúžia.

 

S pozdravom “História sa stale mení, istá je len budúcnosť”!

 

Peter Balog

Diskusia k článku