Nosiť reflexnú vestu nie je hanba, môže vám zachrániť život

reflexnavesta-
 
Rady cyklistom:
 
Tak ako vozidlá musia mať povinnú výbavu, tak aj bicykel musí spĺňať určité podmienky, aby mohli cyklisti bezpečne vyraziť na cesty. Účinné brzdy, odrazové sklá, prilby a reflexné prvky sú veľmi dôležité. Vždy platí, že vidieť a byť videný je životu dôležité.
 
Rady vodičom:
 
Najmä v tomto období treba dbať na technický stav vozidla. Svetlá, brzdy i pneumatiky musia byť v dobrom stave. Taktiež čistota čelného i ostatných skiel je dôležitá. Ak je mokrá vozovka, alebo je na nej napadané lístie, rýchlosť jazdy treba znížiť a zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Dôležité je predvídať. Najmä na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že na cestu vybehne chodec. Kritické sú zastávky, priechody pre chodcov, školy, sídliská i nákupné centrá. V nočných hodinách je veľká šanca stretnúť neosvetleného cyklistu či chodca, často aj pod vplyvom alkoholu. Znížiť rýchlosť a zvýšiť pozornosť je prvoradé.
 
Rady chodcom: 
 
Najmä u detí je správanie impulzívne, nie sú schopné presne odhadovať vzdialenosť a čas, majú zúžené zorné pole a nedostatočne rozvinutú motorickú koordináciu. Preto im treba venovať najvyššiu pozornosť. Je dôležité vysvetliť svojim deťom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu. Apelujeme na rodičov, aby svoje deti nepúšťali samé na cestu, hlavne nie na frekventované úseky. Rodičia, nenechávajte deti bez dozoru ani na ceste pred domom v obytnej zóne. V zápale hry si nemusia všimnúť prichádzajúce vozidlá. Dieťa pozoruje, opakuje a napodobňuje obraz, ktorý vytvárajú dospelí, najmä rodičia. Prvoradé je naučiť deti, že po chodníku sa chodí vpravo. Kde chodník nie je, alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Dôležité je naučiť deti rozlišovať aspoň zopár dôležitých dopravných značiek a základné pravidlá pri prechádzaní cez cestu. Pri prechádzaní cez cestu treba byť ostražitý a používať vyznačené priechody. Stačí jedna sekunda, a život sa môže zmeniť v jej okamihu. Radšej sa treba viac krát presvedčiť či je bezpečné cez cestu prejsť.

Diskusia k článku