Krása a bieda nášho vidieka na Zemplíne

IMG 4165
Každý týždeň sa vo voľnom čase túlam po zemplínskych lúkach a lesoch. Som stále za humnami našich dedín. Preskakujem šance medzi poliami a čím som starší, tak ma to ťahá ďalej a ďalej. Príroda na Zemplíne je naozaj nádherná… ako stvorená na turistiku na bicykli, či na koňoch, alebo len tak po „svojich“. Áno slovenské mestá potrebujú diaľnice, ale slovenský vidiek potrebuje ešte viac spojiť Viedeň s Užhorodom cyklochodníkom.
IMG 4175 Náš bežný človek ani nemá predstavu ako vďaka cykloturistike prekvitá cestovný ruch v Taliansku, či v Rakúsku. Na juhu Francúzska, kde si líšky dávajú dobrú noc, existuje jedna z najstarších pútnických ciest do španielského Santiaga de Compostela. Pútnik (rozumej turista) tú cestu musí absolvovať pešo. Ale domáci Vám prepáčia aj ak ste na bicykli, veď hlavne, že ste tam… A o to práve ide, aby úplne cudzí ľudia sa najedli na bohom zabudnutom mieste a nechali svoje peniaze zarobené v centrách na periférii.
IMG 4157
No nevýslovnou hanbou našich miest sú čierne skládky. Pri potoku namiesto turistickej tabule o potôčiku, ktorý vyviera z neďalekého kopca a ťahá sa až hento do susedného funduša, vás víta len obrovská kopa plastových fliaš. Bohužiaľ 90% starostov to má na háku. Namiesto toho, aby spojili jednu stranu jarka s druhým brehom peknou drevenou lávkou, sedia v kreslách na úradoch. Ani ich nenapadne spojiť jednu obec druhou, peknou cestičkou. Áno viem, dnes na to potrebuješ desať pečiatok a jedenásť povolení. No mnohí sa o to ani nepokúsia! Najsmutnejšie je, že ten bordel a špina nikomu neprekáža. Skrátka nemáme to v mentálnej výbave.

Malokedy uvidíte v naších dedinách niečo nové sadiť. Omnoho skôr narazite ako sa rúbu storočné stromy pre blaho dediny. Aspoň nebude treba zbierať po ních listy, pochvaľujú si dedinčania. Vo Švajčiarsku, v úplnom zapadákove, jeden gazda si pred mnohými rokmi povedal, že už nevládze kosiť svoju lúku. Vyprovokoval susedov v krčme k stávke, ktorý z nich mu skosí polovicú lúky rýchlejšie. Odvtedy je v dedine z tejto nevinnej stávky najdôležitejšia udalosť roka. Z celého Švajčiarska sa zhrnú profesionálni kosci, aby skosili časť tej spomínanej lúky. Ženy súťažia v hrabaní sena. Celý deň vyhráva muzika… Tradičná zabíjačka patrí k tomu dňu… Krčmy a penzióny dolu v dedine praskajú vo švíkoch…
IMG 4169
A toto presne nám chýba… chuť niečo urobiť… Bojím sa, že už je neskoro. Zemplinský vidiek vymiera. V dedinách ostanú len starostovia so svojimi kanceláriami…

Sú v nich zalezení ako slimáci v ulite!

boka

Diskusia k článku