Muž čo v Michalovciach rozdáva kvety


kvety
V meste, na námestí sa nedávno otvorilo nové záhradníctvo. V čase krízy som mu nedával dlhú životnosť na prežitie! V centre nemáte poriadne, kde zaparkovať! Konkurencia v supermarketoch je obrovská! A hlavne, ľudia už nemajú peniaze! No ten nováčik nevedel, alebo nechcel vedieť, že sa podnikať nedá! Nakúpil spústu stromčekov, kvetov a všetko vyložil pred predajňu! Do reklamy vyhodil spústu peňazí! Vytlačil som mu 18 metrovú reklamnú plachtu! Rezané kvety nakúpil viac, než ich mohol predať. Ja by som asi začal plakať, že som to neodhadol správne! No on ich namiesto nariekania začal rozdávať okoloidúcim chodcom! Tým si spravil obrovskú reklamu!
V pondelok nakúpil opäť rovnaké množstvo kvetov a v piatok ich opäť rozdal! Ale rozdaných kusov už bolo podstatne menej! Na ďalší pondelok ten nepoučiteľný blázon nakúpil opäť rovnaké množstvo kvetov! A to všetko s úsmevom na tvári! Postavil sa pred predajňu a so železnou pravidelnosťou sa zdravil, každý deň každému chodcovi čo prešiel okolo! A s úsmevom rozdával kvety!
Po pár mesiacoch už nevedel, kde ukladať nové tuje, stromčeky, kvetináče a hnojivá. Na trávniku hneď vedľa pešej zóny postavil nádhernú škôlku stromčekov!  Oživilo to celú pešiu zónu, celé mesto! Ľudia tam radi chodia, porozprávajú sa s majiteľom, on ich stále osobne obslúži… poradí… nechá ich posedieť na lavičke v jeho škôlke bez toho aby si niečo kúpili…

Častokrát sa stretávam s tým, že mi zákazníci plačú, ako sa nič nedá, ako obchody nejdú, ako niekedy ľudia stali v rade a poslušne nakupovali. Ja som častokrát rovnaký. Dnes je však doba úplne iná! Zabudnime na obdobie spred desiatich rokov, keď aj zlý obchodník so zlým tovarom predal.

Minule mi plakal jeden dlhoročný zákazník, že mu poklesli tržby o 80%! Vôbec však nevidí, že jeho výklad je špinavý, reklama 20 rokov stará a celkovou aurou okolo obchodu ľudí od seba skôr odháňa! Viem na všetko treba peniaze, ceny konkurencie sú šialene nízke, reklama tiež niečo stojí. No niekedy je pozdravenie sa majiteľa obchodu nahodnému okoloidúcemu viac ako najnižšia cena!

Niekedy kvet zadarmo je najlepšia reklama!

bokareklama 

Diskusia k článku