Topánky a torty

Bol som na svadbe v Košiciach. Na oslave boli ľudia z celého Česka a Slovenska. Na svadbe ma najviac zaujali najlepšie zákusky, aké som kedy jedol. Nech mi nebožka babka odpustí, no boli lepšie než jej orechový závin. Tie zákusky boli umelecké diela. Hlavne ovocné zákusky, ktoré ste si ešte raz poliali tekutým ovocím, boli neprekonateľné.  Všetky zmizli do polhodiny.

       Pýtam sa nevesty z Prahy odkiaľ sú, nech mi dá číslo. Rozosmiala sa, sú z Michaloviec, akési Top Torty. Spomenul som si na mladú pani zo sídliska SNP, ktorá už dávno sekla so sľubnou kariérou v bankovom sektore a začala piecť zákusky. Sesternica tvrdí, že robí najlepšie zákusky na Slovensku…

        Nedávno som bol v Tatrách na celodennej túre, s druhou sesternicou z Prahy. Každý rok chodí do Tatier aj trikrát do roka, s tlupou kamošov „Prážakov“. Všetci do jedného mali na nohách 260 eurové topánky od obuvníka Makaru, ktorý už desiatky rokov vyrába celoživotné topánky na mieru. Sídli v malej dedinke za Popradom. Nedalo mi a šiel som sa na jeho dielňu osobne pozrieť. Malá útulňa dielňa, ktorá voňala kvalitnou kožou. Staré šijace stroje, kopytá, kladivá i sedlový lak. Mal som pocit, že som sa vrátil o storočie späť. Vpredu mal vystavené vzorkové topánky. Na každej bola vypálená pečať s jeho menom.

       Teraz si viem predstaviť reakcie typického Michalovčana. Nikdy si nekúpim topánky za tri stovky! Hajzel jeden nenažraný! Ja na tie peniaze musím makať týždne.

        Áno nie sú lacné a ani ja si ich zrejme nikdy nekúpim. No som strašne rád, že je veľká skupina ľudí, čo si ich kúpi. Sú to podľa referencii jedne z najlepších turistických topánok na svete. Väčšina Čechov, ale aj Nemcov či Rakúšanov ak idú do Álp, Himaláji, tak si uňho nechajú odmerať nohu a dostanú topánky na celý život.

       Obuvník Makara a Michalovské torty majú jedno spoločné. V dnešnej dobe, keď sa všetko kupuje vo veľkých neosobných supermarketov, kde peniaze z vašej výplaty končia mimo Slovenska sú nádejou.

        Nádejou že kvalita je na prvom mieste. Dávajú nadej, že aj na periférii sa dá vytvoriť niečo úžasné.  Ak sa na to pozriem čisto logicky, cez čísla ekonomiky…

       Je to zázrak!

Diskusia k článku