Náš tip na víkend: Vtačí raj v Senianskych rybníkoch

senne
Senianske alebo i Senné rybníky sú chráneným vtáčím územím a jednou z najvýznamnejších vtáčích lokalít v strednej Európe. Oblasťou tvorenou systémom rybníkov, lúk a mokradí vedie náučný chodník začínajúci v obci Senné. Na tomto chodníku sa nachádzajú vyhliadkové veže vhodné na pozorovanie vtákov. Okrem bežných druhov vodného vtáctva tu možno vidieť napr. i vzácneho orliaka morského, kormorána veľkého, lyžičiara obyčajného, potápku chochlatú či chriašteľa malého. Vo vyčlenených rybníkoch je možné chytať ryby. Na návštevu lokality je vhodná nepremokavá obuv.
{youtube}lPAZOw2T4NM{/youtube}
 
michalovskenoviny18
Neskororenesančný kaštieľ v obci Senné postavený na staršom základe z prvej polovice 17. storočia sa dočkal rekonštrukcie a zachová sa pre ďalšie generácie Zemplínčanov.

 

studna09 5 
Zhruba sto rokov starú, váhadlovú studňu, ktorá kedysi slúžila na napájanie dobytka, si môžu obzrieť turisti, ktorí prejdú náučným chodníkom pri Senianskych rybníkoch v okrese Michalovce. Iňačovská studňa je atrakciou významnej slovenskej ornitologickej lokality. Takýchto studní bolo v kraji veľmi veľa, ale v okolí Senianskych rybníkov je to posledná studňa. Iňačovce ju pred pár rokmi vyhlásili za obecnú pamiatku.

 {yoogallery src=[/images/obr2/ostatne/senianskerybniky] thumb=[polaroid] width=[130] height=[100] title=[]}
 

Diskusia k článku