Neznámi vandali poškodili jeden z najznámejších pamätníkov II. svetovej vojny v Michalovciach

Vandali sa hostili

Neznámi vandali poškodili jeden z najznámejších pamätníkov II. svetovej vojny v Michalovciach. 29. augusta 2014 sme si pripomenuli 70. výročie SNP. Na jeseň 1944 fašisti popravili v lese nevinných občanov. Na ich počesť a na to, aby sme nezabúdali na hrôzu, ktorú páchali fašisti, je postavený pamätník.

Pondelok 15.9.2014

Mali sme krásny, slnečný víkend a sviatočný pondelok. V sobotu som sa vybrala na prechádzku do lesa a pozrieť pamätník. Potešila som sa, že je opravený a obnovené nápisy. Pribudla tabuľa s ďalšími menami, vtedy zavraždených občanov. V sviatočný pondelok 15. septembra 2014 spolu s priateľmi turistami som znova stála pred pamätníkom.

V sobotu 13.9.2014

Sklamanie a rozčarovanie i hnev bol môj prvý pocit. Čakal nás tam neporiadok, odpadky, pozostatky jedla po grilovačke a hostine priamo na doske s menami. Dali sme sa teda do upratovania.

turista z Vinného

Turista z Vinného vo vojne stratil starého otca a vtedy len 16 ročny jeho otec sa zachránil len útekom do lesa. Po návrate ich dom bol vypálený fašistami.

pr. 005

Slovenské národné povstanie alebo Povstanie v roku 1944 bolo ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na slovenské územie. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných mocností druhej svetovej vojny.  

pr. 007

pr. 009Turisti poupratovali                               

Pýtame sa: Dokedy budu vandali zneuctovať pamätníky na Bielej hore ???????????

 

Text a foto: Ingrid Hrubá

Diskusia k článku