Ročník 77

Som ročník 77, čiže Husákove decko. Mojí rovesníci si prešli politikou viac, ako bežný Angličan, Francúz za celý život. Spomínam si na smrť Brežneva, ako sme v škôlke povinne pozerali, ako zomrel „najlepší“ človek na svete. Učiteľka nám už zabudla povedať, že nás napadol v 68-om. Ako prvák som naspamäť poznal životopis Lenina, Stalina, Gotvalda, Husáka. V treťom ročníku som prisahal vernosť socialistickej republike ako pionier. O rok neskôr som sa naivne v škole priznal, že chodíme do kostola… Otec sa takmer nestal námestníkom.

 

Keď som mal asi desať rokov, staručký dejepisár Lenárd slávnostne na hodine prehlásil,že komunizmu už neverí a do dvoch rokov padne. O rok neskôr v lete 1989 dedko povedal,že Nemecko sa do roka zjednotí. Pozerali sme naňho ako na senilného blázna. O pár mesiacov nastala revolúcia… po nej Mečiar… rozdelenie Československa… doba temna na vysokej škole, kde sme sa o politike rozprávali do hlbokej noci. Celá Technická univerzita bojovala proti Mečiarovi. Učitelia razili rétoriku vlády, ale my sme im už neverili, už sme neboli iskričky,ktoré opijete rožkom. V Michalovciach som asi pred tristo dôchodcami vynadal Mečiarovi,ktorý našťastie o mesiac prehral voľby… O štyri roky som už olepil každý vchod v Michalovciach „NEVOĽTE DRUHÉHO MEČIARA!“ Asi som to nerobil správne, lebo ten človek už celé desaťročie vlastnou hlavou okráda Slovensko za moje peniaze.

     Som síce Husákovo dieťa, ale Dzurindov bojovník… Aj vďaka silnej Husákovej generácii detí, tu dnes máme Európsku úniu, platíme tým drahým eurom a funguje tu ako tak trhové prostredie. No rovnako, ako ma zneužila socialistická propaganda… takisto ma zneužila a použila aj takzvaná „BRATISLAVSKÁ PRAVICOVÁ ELITA“.
Áno Bratislava patrí medzi najlepšie miesta na svete, no ja tu na východe vidím, ako ľudia z roka na rok ťažšie a ťažšie dýchajú. Doslova čarujú s peniazmi…
     Stretávam sa s politikmi na pravo, na ľavo… a vidia v mojich očiach oheň bojovníka. Vidia, že chcem za niečo bojovať. Kŕmia ma rečami o svojej pravde, pozvú celú reštauráciu na najdrahší alkohol… ponúknu vás Kubánskou cigarou… potýkajú si na znak priazne… Na strašne veľa ľudí okolo mňa to zaberá. Na mňa už nie. Namiesto výborného koňaku sa pýtam, či majú aspoň predstavu, ako sa tu žije, aké sú tu reálne platy. Ako chcú dostavať diaľnice… Kedy znížia konečne dane, aby sa Vám oplatilo pracovať?
Kedy znížia odvody, nech môžem niekoho zamestnať…
     V tom momente každá politická osobnosť o mňa stráca záujem…
– Marek, ty to vidíš strašne pesimisticky. Robo skončí a my z Bratislavy s vašou pomocou, ľudí z vidieka dostaneme Slovensko ako na podnose. Aké podnikanie? Eurofondy! V tom je budúcnosť… nestíhame ich čerpať! V tom momente strácam záujem ja…
 
Som naprogramovaný BUDOVAŤ A BRÁNIŤ! Len už neviem za koho…

 

Diskusia k článku