Program letného kina v Michalovciach

Letne kino 2015 Teaser

Aj tento rok sa uskutoční Letné kino v centre Michaloviec na dvore za budovou Starého súdu. Postarali sa o to opäť dobrovoľníci z občianskeho združenia Medias Res, ktorí zohnali finančné prostriedky na jeho uskutočnenie od jednotlivcov a podnikateľov. Okrem podujatí, ktoré organizujú počas školského roka vo !freedome – priestor pre umenie a kultúru, ako sú koncerty, výstavy, vedomostné súťaže, čítačky, workshopy apod., sa snažili aj tento rok zrealizovať, už piaty ročník premietaní pod hviezdnou oblohou pre širokú verejnosť v centre mesta.

          „Ešte prvého júna sme boli v neistote, že či letné kino vôbec bude. Pretože sme nemali dostatok finančných prostriedkov, za ktoré by sme mohli prenajať aparatúru, projektor, licencie, plagáty a zaplatiť ďalšie prevádzkové náklady. Mesto Michalovce nás tento rok na naše aktivity podporilo čiastkou 300 eur. Oslovili sme množstvo sponzorov, ale v ústrety nám vyšli iba štyria, a to: Gabriela Rybnická, ktorá ako súkromná osoba podporila letné kino sumou až 500 eur, personálna agentúra Maneox a medzinárodný prepravca Maťko a Kubko. Za podporu sme im veľmi vďační, oni sú tí, ktorí zachránili Letné kino v Michalovciach. Je smutné, že ostatné firmy v Michalovskom okrese sa na letné kino v centre Michaloviec pozerajú ako nezaujímavé podujatie, ktoré sa neoplatí finančné podporiť.“ hovorí Filip Kaľavský, predseda združenia.

Letne kino 2015 Michalovce

Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné svetové filmy ocenené na rôznych medzinárodných festivaloch a súťažiach ako Cannes, Berlinale, Český Lev, Benátky, Oscary apod.

            „Premietaní bude sedem. Snažili sme sa vybrať také filmy, aby oslovili čo najširšie publikum. Premietať sa budú hlavne nové filmy z posledných rokov, ale je zaradený aj jeden starší film od režiséra Olivera Stonea so scénarom od Quentina Tarantina s názvom Takí normálni zabijaci, ktorý si v roku 1994 z festivalu v Benátkach odniesol Cenu poroty.“ hovorí Kaľavský.

PROGRAM Letného kina v Michalovciach:

23.jún – Gravitácia (2013, USA, sci-fi dráma)

30.jún – Temný rytier (2008, USA, akčný thriller)

7.júl – Divoké historky (2014, Arg., Špa., dráma, thriller)

14.júl – Kandidát (2013, SK, cynický thriller)

21.júl – Mŕtva nevesta (2005, USA, VB, animovaná fantasy)

28.júl – Takí normálni zabijaci (1994, USA, akčný thriller)

4.august – Nedotknuteľní (2011, FRA, komédia, dráma)

            Letné kino začína v utorok 23. júna po západe slnka filmom „Gravitácia“ s oscarovou Sandrou Bullock a Georgom Clooneym. V rámci letného kina budú návštevníci môcť vidieť aj slovenský film „Kandidát“, alebo animovanú rozprávku od Tima Burtona „Mŕtva nevesta“. Súčasťou programu bude aj argentínska dráma s názvom Divoké historky, ktorá bola v tomto roku nominovaná na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Premietania sa budú konať každý utorok po zotmení v centre Michaloviec, na dvore za budovou Starého súdu, Námestie osloboditeľov 77, do utorka 4. augusta 2015.

„Letné kino začína skôr, kvôli počasiu. Minulé roky už v polovici augusta boli chladné večery a sa to odrazilo aj na nižšej návštevnosti, preto kino bude fungovať v najhorúcejšom období leta. Michalovčania a turisti budú mať v rámci letných večerov k dispozícii aj takýto typ kultúrneho podujatia. Chceme poďakovať mestu za to, že nám aj tento rok povolilo uskutočniť Letné kino a zapožičalo lavičky.“ dodáva Kaľavský.

Najvyššia návštevnosť na jednom filme bola 135 ľudí, dobrovoľníci z občianskeho združenia Medias Res veria, že sa im rekord tento rok podarí zlomiť. Vstupné na jednotlivé premietania je 2,- € na osobu. Dôchodcovia a ZŤP majú zľavu 1,- €. Výťažok zo vstupného bude použitý na náklady spojené s letným kinom, s kultúrnym centrom !freedom a na prípravu a realizáciu ďalších kultúrnych podujatí. V prípade nepriaznivého počasia sa premietanie presunie na iný termín.

 

„Rád by som pozval všetkých Michalovčanov na letné kino, zažiť neopakovateľnú atmosféru pri sledovaní kvalitných filmov pod hviezdami.“ pozýva predseda občianskeho združenie Medias Res, Filip Kaľavský

Diskusia k článku