Otvorenie turistickej jari sa už tradične uskutočňuje pod ruinami

Dlhoročná história potvrdzuje, že každoročné otvorenie turistickej jari sa už tradične uskutočňuje pod ruinami krajinársky pútavého hradu Brekov.

Nie ináč tomu bolo aj teraz, keď početní účastníci susediacich okresov (Humenné, Michalovce, Vranov nad Topľou, Sobrance, Trebišov) vrátane členov nášho NM KST T si to vyšľapli zhruba 150 výškových metrov. Kráčali po obnovenej dobre viditeľnej žltej turistickej značke do sedielka k upraveným prameňom s prístreškom a ohniskom pár desiatok metrov od historických zrúcanín.

Strážny hrad (strážil obchodnú cestu sever-juh) bol postavený v 13. storočí na vápencovom kopci nad údolím rieky Laborec na mieste staršieho hradiska z obdobia Veľkej Moravy. Listinný záznam o hrade je z roku 1307 ako Castrum Barko. Väčšina prítomných si vyšľapla popri hradnom múzeu aj na v súčasnosti rekonštruované pevnostné hradby. Organizátori z Klubu slovenských turistov (KST) Chemko Strážske okrem slávnostnej ceremónie otvorenia jubilejného 60. ročníka JKM zabezpečili aj rôzne športovo-zábavné súťaže pre deti i dospelých.

Tak isto pripravili i blikotajúci ohník, na ktorom si bolo možné poopekať, či „ugrilovať“ kto čo mal, no postarané bolo aj o občerstvenie. Nálada síce gradovala, aj slniečko už vytasilo jarné lúče, no bolo načim sa hotovať na návrat. Cestou ešte „ovoňať“ poslov jari – snežienky, v rovnomennej obci ako zrúcanina obzrieť si skulptúru v starom pni a jarná turistická sezóna sa úspešne začala.

            Masívna spoločná regionálna akcia sa teda vydarila a tak už len s vervou do ďalších podujatí 100 JKM.

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce

 

Diskusia k článku