Jánske ohne nad Šíravou prilákali malých i veľkých

Západ slnka z hradu

Organizátori z regionálnej rady (RR) KST Michalovce v súčinnosti s klubmi turistov pôsobiacimi v danej oblasti pripravili dve pešie trasy. Z Vinného na Viniansky hrad (13. storočie) a odtiaľ na rovnomenné jazero alebo k pamätníku pod Pirnagovým vrchom a na Kyjov (821 m n. m) s cieľom tiež na jazere. Začínajúce tradičné Jánske podujatie, ktoré pripomína tradície a čaro svätojánskej noci, bolo koordinované s obcou Vinné a s podporou KSK. 

V programe bol napríklad tiež spoločný výstup na hrad, kde mal alchymista čarovať a kúzliť, prítomní sa však mohli tešiť aj na predvádzanie tradičných remesiel, či na hostinu hradných pánov. Medzi tým sa hlavne deti mohli zabaviť sprievodným podujatím, ako napríklad čarodej z Vinného, detský svet – kreatívne drevené hračky, Maťko a Kubko na salaši, jazda na koni, skákací hrad, či kolotoče, stánok pre malých astronómov zabezpečený Hvezdárňou z Michaloviec, tiež kadejaké rôzne súťaže. 

Dospelí sa mohli prejsť uličkou remesiel, ktorá bola ako dielňa plstenia, slamienkárstva, tkania, drevorezby, paličkovanej čipky, alebo kožiarstva. Predstavil sa im aj Michalovský spolok šermiarov so svojimi ukážkami. Možnosť bola tiež občerstviť sa v rôznych reštauračných bufetoch svätojánskym čajom i nápojom lásky. 

Zaujímavé boli i vystúpenia viacerých folklórnych súborov, no a na záver zapálenie vatry. Delegáti z nášho klubu sa do priestoru rekreačného strediska k pripraveným atrakciám presunuli pešou trasou lesným chodníkom zo Zemplínskej šíravy. Že leto je už tu bolo vidieť aj z teploty okolo 33 ºC, z ktorej „trebalo skoro zdechnuc“.

Anton Hasák

Predseda KST Turista Michalovce

 

Diskusia k článku