Bratislava nám nepomôže

Celý svoj život sa stretávam s významnými ľuďmi z nášho hlavného mesta… Najprv som ich len počúval v nádeji, že pomenujú riešenie problémov,  ktoré trápia “vidiek” Slovenska. Bratislavu som bral ako staršieho brata,  ktorý nás má všetko naučiť. Veril som, že obrovský dar,  ktorý jej spadol  priamo z neba, byť hlavným mestom, dokáže využiť a pretaviť pre prospech celého štátu. Veril som, že je ako  najstaršia slonica v stáde,  ktorá jediná pozná,  kde sa v čase sucha schováva voda…
              Tá moja viera v Bratislavu bola vlastne presvedčením celej mojej generácie, ktorá bez odporu načúvala a plnila rozhodnutia z centra. Spoločne sme bojovali proti mečiarizmu, spoločne sme sa snažili o vstup do EU či Nato… Spoločne sme sa tešili zo zrušenia hraníc smerom do Rakúska. Slepo sme jej verili, že prijatím eura prídu aj nové investície… Verili sme,  že po prvej automobilke ďalšia určite príde na stredné a potom aj na východ Slovenska… Čakáme stále… Verili sme, že naše problémy sa začnú riešiť ak už sa všetko “spoločné”  rozkradne.  
Aký som bol naivný… Ako som v čase hlbokého mečiarizmu mohol tušiť, že aj o dvadsať rokov neskôr stále bude čo kradnúť! Eurofondy, elektrika, logo, akési cetečko,  či dokonca vzduch cez nejaké emisné kvóty… Bratislava boj za ekonomicky lepší život vyhrala… A má pocit, že je čas sa venovať treťoradým “duchovným” témam,  ako sú registrované partnerstvá, právo na život, Výhrada vo svedomí, marihuana… Blbosti!
                 Stretávam sa s vrcholovými politikmi a úpenlivo ich desaťročia prosím… Začnite riešiť naše problémy. Moji zákazníci robia na hrane ľudských možností,  aby zachránili firmu…Moji známi dochádzajú denne až z Kráľovského Chlmca,  aby v Michalovciach dreli za 350€… Dennodenne ich okrádate na daniach, dávate im nezmyselné pokuty… Už nevládzeme… Kde je diaľnica? Kde je ten sľúbený západ,  vďaka ktorému sme vydržali tvrdé pomečiarovské  reformy? Som Váš vojak,  ktorý za Vás dlhé roky bojoval v prvej línii… Dennodenne som za naše spoločné ideály nasadzoval krk,  tak teraz pomôžte,  lebo fašisti sa Vám dostanú do parlamentu! Počúvajú ma, ale nemôžu uveriť… Ich politická viera im to nedovoľuje. Som pre nich len pesimista a negativista.
                Sklamanie v politikoch bolo obrovské, no ešte väčšie som zažil z novinárov,  na ktorých som vyrastal. Trápne sa doprosujem všetkým slovenským médiam, podporte petíciu… podporte protest… Píšte o reálnych problémoch reálnych ľudí. Napíšte o mojom kamarátovi,  ktorému táto moc zapálila auto, aby umlčala jeho a môj hnev. Aby umlčala hnev celej mojej generácie. Ten chalan je michalovská Zuzana Hlávková. Je to pozitívny vzor! Hodný nasledovania!!! Napíšte o parkovacej chobotnici na východe. Napíšte o Bukóze,  ktorá nám ničí ovzdušie. Ak novinárska ikona Šimečka povie, že vláda Fica bude lepšia než Richarda Sulíka, zhasla moja viera v Bratislavu.
                  Dnes som vojak po Stalingrade a viem, že ten boj sa takto nedá vyhrať… Extrémizmus nezastavíme rečami o  holokauste… Extrémizmus nezničíte tým,  že vyhodíte kotlebovcov  v Bratislave z parlamentu. O pár rokov doň naskáču oknami! Váš pochod proti extrémizmu je kopanie do otvorených dverí! Vaše nálepkovanie každého,  kto má iný názor ako Vy slovom Fašista,  je len benzínom pre skutočný extrém. No ako Berlínčania neverili vojakom zo Stalingradu,  neveríte ani Vy mne… Berlínčania si ešte ani dva mesiace  pred koncom vojny nedokázali predstaviť , ako také obrovské a silné mesto Berlín môžu dobiť nejakí lúzri… Žili v bubline… V mediálnej propagande… V rovnakej,  v akej dnes žijete Vy…
Konečne som pochopil… Bratislavská kaviareň nie je žiadna matka! Nie je najstaršia a najmúdrejšia slonica v stáde,  ktorá sa musí postarať o svoje deti a vnúčence…  Ste otec,  tyran,  či narcis,  ktorý vždy myslí len a len na seba! Svojím správaním a nezmyselnými hádkami o utečencoch len vyvoláte oheň v celom dome!
                 Chcete sa manieristicky a pózersky postarať o celý svet… No neviete ani nakŕmiť svoje vlastné deti! A možno, že neviete,  je zlé slovo… Vám je to asi úplne jedno!
                  Dnes už našťastie viem, že Bratislava nám nepomôže… Musíme si pomôcť sami!!! Moja generácia zrejme len musela  vyrásť.  Bratislavský výborný bloger  Samo Marec napísal, že jeho generácia Slovensko nezmení. Pán Marec je môj ročník a po prečítaní  článku som v sebe cítil hnev a beznádej… No dnes viem,  že sme sa obaja mýlili.  Preto s plnou Vážnosťou prehlasujem… Moja generácia Slovensko zmení!!!  Ja a každý jeden slušný človek v regióne musí zabojovať za seba a za svoj kraj… Slovensko v regióne musí zmeniť svoj osud. Zakladáme Občiansku  iniciatívu Zemplína a ideme možno do vopred prehratého boja… Musíme…  Inej cesty niet!  Ak ho nezmeníme,  tak sa rozpadne, alebo vymrie.
                 

Diskusia k článku