Poďakovanie Richardovi Sulíkovi

V auguste minulého roka  som si našiel pred bytovkou zhorené auto.  Bolo to zrejme za moju snahu dopátrať sa, ako sú využívané peniaze nás obyvateľov Michaloviec, ktoré dáva mesto do hokejového klubu. Očividne to niekomu vadí. Až tak, že sa neštíti doslova mafiánskymi praktikami priamo zastrašovať mňa a nepriamo celé Michalovce.

Okrem podpory blízkych ľudí takmer nikto mi nepodal pomocnú ruku. Oslovil som takmer všetky slovenské média a regionálnych a aj vrcholných politikov Slovenska. Nie kvôli tomu, aby som sa hral na hrdinu, alebo naopak ľutoval, ale aby tento čin bol mementom, že obyčajná aktivita obyvateľa môže viesť až k podpáleniu auta! Marek Boka z Michalovských novín ako jediný zareagoval a napísal komentár: Michalovce budíček! Cítil som obrovské rozčarovanie, že sa tejto „kauzy“ nechytili celoslovenské média a ani vrcholoví politici. Ako jediný sa mi ozval Richard Sulík. Pán Sulík prejavil záujem, pochopenie, nakoľko aj členovi  ich strany podpálili auto. Opísal som mu, čo sa stalo, prečo sa to stalo. Ostal zhrozený. Stretol sa so mnou osobne a nezištne navrhol, že vydá špeciálne vydanie novín,  aby sa o tom dozvedeli  všetci obyvatelia Michaloviec a okolia. Nedávno boli tieto noviny možno aj vo vašej schránke. Ohlas na ne, respektíve na opísaný príbeh, bol u občanov takmer rovnaký – zdesenie, že praktiky z 90-tych rokov sa opäť vracajú a orgány, ktoré by to mali vyšetrovať, mlčia!

Pevne verím, že sa kompetentní prebudia a začnú konať. Konať, aby slušní ľudia mohli žiť pokojne a bez obáv, že záujem o veci verejné vyústi do takejto nepríjemností.

Pán Sulík ma veľmi prekvapil svojím ľudským prístupom a osobným vložením do celého procesu. Nezištne pomohol aj s právnymi úkonmi pri nevyplatenej poistky za auto. Osobne noviny do Michaloviec doniesol a celý piatkový večer diskutoval s Michalovčanmi.

Keď si spätne zrátam, koľko času a energie ho to stálo a neočakával odo mňa žiadnu protihodnotu, či medializáciu tohto gesta,  z ktorého by mohol zaslúžene politicky ťažiť, príde mi to až neuveriteľne!

Ešte raz ďakujem!

Stanislav Lapšanský
občiansky aktivista

 

Ak sa Vám tento článok páčil, zahlasujte zaň na vybrali.sme.sk:

vybrali.sme.sk/c/Podakovanie-Richardovi-Sulikovi/

Diskusia k článku