Návštevnosť Šíravy rapídne stúpla

KALUŽA, 30. jún – Na minuloročnom najvyššom tempe rastu návštevnosti destinácie Košice región spomedzi ôsmich slovenských krajov sa výrazne podieľala aj oblasť Zemplínskej šíravy. Tamojšie strediská zaznamenali výrazne viac návštevníkov i prenocovaní, čo je podľa organizácie Košice Región Turizmus dobrým signálom a základom pre dlhodobejšie rozvojové plány.

Na tlačovej konferencii na brehu „slovenského mora“ to prezentovala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Podľa jej slov sa vlani počet ubytovaných návštevníkov v strediskách okolo Zemplínskej šíravy zvýšil o 40 percent: „Kým v roku 2015 hlásili strediská Kaluža, Vinné, Klokočov a mesto Michalovce 33-tisíc ubytovaných hostí, za rok 2016 ich bolo 46-tisíc, počet prenocovaní sa vyšplhal na 115-tisíc. Najmarkantnejší nárast počtu ubytovaných hostí i prenocovaní sme zaznamenali vo Vinnom, kde oba ukazovatele medziročne stúpli 3,5-násobne. Počet ubytovaných návštevníkov výrazne stúpol aj v Kaluži a Michalovciach.“ Košice Región Turizmus považuje rastúci trend návštevníkov Šíravy za výsledok mobilizácie a kvalitnej spolupráce lokálnych aktérov v cestovnom ruchu. Za uplynulé roky v jednotlivých strediskách pribudli ubytovacie kapacity spĺňajúce moderné štandardy a vyhľadávanou atrakciou návštevníkov zo širokého okolia je aj Thermalpark Šírava.

Riaditeľka organizácie zdôraznila, že Zemplínska šírava je z hľadiska cestovného ruchu v celej destinácii Košice región jednou z najdôležitejších lokalít. Košice Región Turizmus s ňou aktívne pracuje a počíta aj pri strategickom strednodobom plánovaní rozvoja turizmu. „Máme jasnú dlhodobú víziu o tom, ako využiť a rozvíjať potenciál lokality Zemplínska šírava. Naším cieľom je, v bezprostrednej partnerskej spolupráci s lokálnymi aktérmi – samosprávami i podnikateľskými subjektmi – dosahovať stále vyššie čísla návštevnosti. V horizonte niekoľkých rokov by sme chceli dosiahnuť v Michalovskom okrese 50-tisíc návštevníkov a 130-tisíc prenocovaní.“ Košice Región Turizmus vidí potenciál rozvoja tejto lokality v štyroch tematických oblastiach: voda a vodné dobrodružstvá, cyklo-dobrodružstvá, prepojenie Šíravy s Tokajskou vinohradníckou oblasťou a napokon kultúrne a historické dedičstvo. „Práve kultúrne a historické dedičstvo je silným prienikom komunikačnej témy celej destinácie Košice región – UNESCO na dosah – a oblasťou dolného Zemplína. Medzi jeho turistické atraktivity patria dve miesta zapísané na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva: drevený kostol v Ruskej Bystrej a Vihorlatský prales. UNESCO je teda na dosah aj z lokality Zemplínska šírava, ktorá má návštevníkovi poskytnúť dostatočné a kvalitné zázemie.“ Značka destinácie Košice región: UNESCO na dosah odkazuje na ojedinelú dostupnosť až 18 pamiatok Svetového dedičstva UNESCO z Košíc autom do 100 minút.

K rozvojovým plánom v lokalite Zemplínskej šíravy by mali prispieť aj rôzne rozvojové projekty lokálnych aktérov v cestovnom ruchu, na realizáciu ktorých získajú v roku 2017 finančné príspevky v celkovej výške viac ako 50-tisíc eur. Jedným z podporených projektov je letné lákadlo – Pieskové kráľovstvo na Šírave, ktoré vyrástlo z desiatok ton piesku pri Hoteli Glamour v stredisku Kaluža. Breh Šíravy sa v úseku pred hotelom zmenil na pláž v stredomorskom štýle, ktorú navyše skrášľujú sochy z piesku. „Deti, ale aj dospelí, sa tak môžu odfotiť pri Máši a medveďovi, veselom šašovi, kráľovi morí – Poseidónovi, ale aj pri drakovi. A aby to bolo poriadne kráľovstvo, podobizeň z piesku má aj najväčší klenot Svetového dedičstva UNESCO na našom území – Spišský hrad,“ doplnila L. Vargová Jurková s tým, že Pieskové kráľovstvo nájdete na Šírave počas celých letných prázdnin. Jeho autormi sú tvorcovia populárneho Tatránskeho ľadového dómu. Sobotňajšie popoludnia budú v Pieskovom kráľovstve patriť deťom – sú pre ne pripravené rôzne zábavné aktivity. Už v nedeľu 2. júla je ale pre deti nachystaný špeciálny otvárací program, keď sa môžu tešiť na veľmi populárneho Uja Ľuba, tvorivé dielne či cukríkový dážď.

Video – výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus*
Video z Pieskového kráľovstva na stiahnutie*
* s uvedením zdroja: Košice Región Turizmus

Diskusia k článku