Stavebné úpravy na budove radnice

V týchto dňoch prebieha oprava poškodenej exteriérovej dlažby na schodoch pred vstupom do historickej budovy mestského úradu na Námestí osloboditeľov. Na mieste sa v súčasnosti robí už len pokládka, aj napriek tomu bolo nutné uzatvoriť hlavný vstup do budovy mestského úradu, aby nedošlo k ohrozeniu občanov.

Náhradný vstup je zabezpečený z bočnej strany budovy – od OD Coop Jednota (služobný vchod úradu). Tiež je možný prechod cez Informačnú kanceláriu mesta.

Dodávateľom týchto prác je firma Euro kameň zo Spišského Podhradia, ktorá sa špecializuje na kamenárske práce a výrobu kamenárskych výrobkov. Pokladaný kameň je Spišský travertín, tmelený brúsený hr. 3 cm. Predprípravu prác – vyrezávanie poškodených kusov kameňa, realizovala firma v Spišskom Podhradí. Jednalo sa o nultú nástupnicu – oblúk, nástupnicu oblúkovú, nástupnicu oblúkovú dlažobnú, stupeň oblúkovej dlažby – silická brezová, nástupnice rovné, podstupnice zo segmentov k oblúkovému schodisku a podstupnice rovné. Termín ukončenia prác je naplánovaný na tento týždeň, jeho presný termín však závisí od realizovaných technologických postupov. Predpokladaná suma nákladov na opravu schodov by mala predstavovať 5000 eur.

Zároveň sa pracuje aj na oprave prednej fasády budovy a vežičky, vrátane erbu, na priečelí historickej budovy mestského úradu. Práce vykonáva pán Stanislav Žák z Michaloviec a jeho práca vo výške je predmetom záujmu okoloidúcich. Práce si vyžiadali časom znehodnotené prvky priečelia budovy, predovšetkým erb mesta, ktorý je umiestnený pod vežičkou. Predpokladané náklady sú približne 3000 eur.

Za vzniknuté nepríjemnosti a obmedzenia sa občanom ospravedlňujeme a prosíme o trpezlivosť.

Diskusia k článku