Furmanské preteky v Sobranciach oživili tradíciu

Pozývame Vás na furmanské preteky do Sobraniec! V roku 2017 sa medzi desiatku TOP podujatí Zemplína dostali aj tri nové akcie. Z toho dve majú výraznú príchuť súťaživosti a konských síl. Zatiaľ čo prvé z nich, Zemplín Veterán Rallye, je skôr o konskej sile pod kapotou, to druhé bude o kráse a sile zvierat, ktoré boli kedysi základným dopravným prostriedkom a jedným z najpracovitejších pomocníkov človeka. Dejiskom Furmanských pretekov budú Sobrance a tamojšie kúpele.

bb_furmani.jpg

Súzvuk človeka s prírodou najlepšie vystihuje spolupráca mocného muža s ešte mocnejším, ale za to oddaným zapriahnutým pracantom. Bez konskej sily by boli ešte aj dnes, v čase enormného technologického pokroku, práce v lese nepredstaviteľné. A práve na furmanskú tradíciu, ale zároveň aj jej „netradičnú“ príťažlivosť pre človeka modernej doby nadväzujú Furmanské preteky, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 20. augusta.

Ponúka sa možnosť dať deťom zažiť výnimočné podujatie, ktoré bude mať medzi ich prázdninovými zážitkami určite výnimočné a snáď aj popredné miesto. Furmani, ale aj ich štvornohí zverenci, si zmerajú sily v troch súťažných disciplínach.

imgp0389.jpg

Okrem sledovania zápolenia furmanov však zaujme aj sprievodný program – súťaž o najlepší furmanský guláš, vystúpenie folklórnych súborov Viničiar, Bežovčanky, Koňušane a Sobrančanky. O 14:30 dostane priestor vyhlásenie súťaže krásy „Najkrajší pár koní“ a po dokončení poslednej súťažnej disciplíny (asi o 17:00) aj vyhodnotenie Furmanských pretekov. Veľkým podvečerným lákadlom programu je koncert mimoriadne populárneho zoskupenia Kandráčovci. Večer zanôti aj kapela Freedeggs. Okrem furmanov a koní budú cez deň zápoliť vo varení špecialít aj kuchári z rôznych krajín. Aby sa deti nenudili, sú pre ne pripravené tvorivé workshopy – plieskanie bičom, kováčska vyhňa či keramická dielnička. Malí sobraneckí výtvarníci si prichystajú výstavu fotopríbehov z regiónu, ale chystá sa aj lesná pedagogika.

imgp0362.jpg

Diskusia k článku