Šírava je naším zrkadlom

Správny východniar nadáva od rána do večera. Na výplatu, zlého šéfa či nedostavané diaľnice. Sám sa správam podobne. Tradičným michalovským folklórom je nadávanie na naše najväčšie bohatstvo. Na Zemplínsku šíravu. Predbiehame sa, kto jej vymyslí vtipnejšie nelichotivé prirovnanie.

Budem sa opakovať, okolie Zemplínskej šíravy, Vinného jazera, Morského oka a Vihorlatu je našim obrovským bohatstvom. Pri dobrom manažmente pomôže turistickému ruchu a následne aj zvýšenej životnej úrovne Zemplína.

Uznávam, že s nedokončenými diaľnicami bežný zemplínsky smrteľník veľa nenarobí a je to hlavne hanba Bratislavy. No dnešný katastrofálny stav na Zemplínskej šírave je hanbou nás všetkých! Obcí, ktoré nemajú stále doriešenú kanalizáciu. Starostov, ktorí stále nepochopili, že Zemplinská šírava musí byť pre ich obec prioritou číslo jeden. Nestačí pred príchodom prezidenta „zorať“ trávnik medzi cestami. Dnes je tam už zase metrová burina. Neobstojí tvrdenie, že na nič nie su peniaze. Zbombardované Nemecko a Rakúsko po po druhej svetovej vojne svojím všade prítomným poriadkom zachránilo vidiek, ktorý ročne navštevujú milióny turistov. Poznám Rakúsko a Švajčiarsko veľmi dobre a nie sú o nič krajšie ako náš Zemplín. Všade je prítomný poriadok, pokosený trávnik. Nikde nenájdete jediný odhodený papier! Donúti Vás to zamyslieť sa, prečo pred vstupom na Kamenec sú plné odpadkové koše. Bordel je tam všade!
Odpadky a plastové poháre na zemi sú naším vlastným obrazom!

Starosta, ktorému nevadí neporiadok v strede obce, je hanbou pre celú dedinu, pre celý Zemplín! Ten bordel je vizitkou obce a aj nás rekreantov, ktorí to tolerujeme. Nadávky typu, že to sme my Slováci a nikdy sa to nezmení má možno vytáčajú zo všetkého najviac. Ten istý rekreant, ktorý vychvaľuje Poľsko, Maďarsko či Chorvátsko, v domácom prostredí odhodí na zem obal zo zmrzliny!

Mám pocit, že prázdnych slov už bolo dosť… a bojím sa, aby tento článok neskončil len ako desiatok podobných pred ním… Mám sto chutí pozbierať ten bordel pred vstupom na Kamenec… a odniesť ju starostovi pred úrad!

Občania obcí Kaluža, Jovsa či Vinné rozumiem, že ten odpad ste nespôsobili Vy… ale pri pohľade naň, není Vám hanba?

Marek Boka

Vydavateľ Michalovských novín

Diskusia k článku