Petícia bola úspešná! Zbohom EEI!

V lete minulého roku sme odštartovali petíciu proti koncepcii parkovania v Michalovciach pod správou EEI, tej EEI, ktorá z parkovania v Košiciach urobila doslova tragikomédiu. Od začiatku sme tvrdili, že parkovné by malo a môže vyberať mesto samo, tak, aby sa financie získané z parkovného mohli použiť pre občanov mesta, pretože parkovné na mestských pozemkoch, ktoré boli navyše zrekonštruované z mestských peňazí a dokonca na úver nemá byť biznisom pre akúkoľvek súkromnú firmu.

Po odovzdaní petície a neschopnosti vedenia mesta a poslancov, ktorí vtedy hlasovali za vytvorenie spoločného podniku mesta s EEI argumentovať v prospech takéhoto rozhodnutia sme začali jasne preukazovať opodstatnenosť našej petície. Pamätám si slová primátora Michaloviec, ktoré úboho použil na obhajobu svojich plánov s EEI, kde tvrdil, že oni majú mandát a tak majú právo sa rozhodnúť ako uznajú za vhodné. Myšlienka presne v duchu už legendárnej vety ,,Vyhraj voľby a môžeš všetko.“ Veľká vďaka, čo sa týka preukázania pravdivosti našich tvrdení patrí aj primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej, ktorá nemala problém a prišla nás podporiť priamo na zastupiteľstvo v Michalovciach. Odprezentovala funkčný a rentabilný mestský parkovací systém a reakciou na to bolo len hrobové ticho poslaneckého zoskupenia, ktoré svojim hlasom pôvodne chcelo zveriť parkovací systém do rúk EEI. Nepadla jediná otáka, jediný protiargument, jediná námietka, ťarcha faktov ich doslova vyzliekla do naha a cítiť zostala už len ich nekompetentnosť.

Celé leto sme strávili v horúčavách v uliciach Michaloviec, napísali sme množstvo článkov, blogov, výziev, odborne a vecne sme preukázali pravdivosť našich tvrdení a dnes môžem povedať, že to všetko nebolo zbytočné. EEI v Michalovciach NEBUDE! Potvrdil to primátor a aj napriek snahe v tichosti túto kauzu uzavrieť vieme, že nebyť petície, našej aktivity a ochoty ľudí zapojiť sa do nej by sme už dnes platili za parkovné do vrecka súkromnej firmy.

Ako predseda petičného výboru chcem aj takouto cestou v mene iniciátorov petície poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa do nej svojim podpisom zapojili, ale aj tým, ktorí svojou aktivitou prispeli k tomuto skvelému výsledku. (Milan Potocký, Patrik Magdoško, Filip Kaľavský, Stanislav Lapšanský, Slavko Pavolko, Juraj Jevin, Miroslav Sopko, Ladislav Lorinc, Rastislav Trnka, Marián Vasiľ, Marek Boka, Zuzana Černáková, Miroslav Surmánek, Marika Papinčáková a mnohí ďalší…)

Počas priebehu petície a aj po jej odovzdaní som počúval všade navôkol, že to robíme zbytočne, že s tým nič nezmôžeme, opak je však pravdou, stále sme verili, pretože sme sa postavili za správnu vec! Je to dôkaz toho, že vôľa občanov má stále svoju váhu, že demokratickým spôsobom sa dá dopracovať k želanému záveru a že občianska aktivita je neoceniteľnou esenciou demokracie ako takej.

ĎAKUJEME! Zbohom EEI!

Milan Kaplan

Diskusia k článku