Hrboľatá cesta k novej nemocnici

Posledné mesiace Michalovčania, ale aj obyvatelia z celého okresu, sledujú dostavbu novej modernej nemocnice v meste. Cesta k nej však nebola úplné hladká.

Na úvod sa vrátime do roku 2011, keď boli akcie nemocníc, vrátane tej michalovskej, v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja „dočasne“ prevedené na spoločnosť Vranovská investičná, s.r.o. Právnym nástupcom tejto  spoločnosti je Svet zdravia, a. s. , ktorá patrí do skupiny Penta Investments.

Dlhodobým problémom tejto nemocnice bol novo rozostavaný pavilón, ktorý roky čakal na dokončenie a dotváral kulisu nemocnice. Nájomca sa pritom pri podpise zmluvy zaviazal pavilón dostavať. Všetko sa zmenilo v roku 2013, pred voľbami,  keď KSK, Svet zdravia a Mesto Michalovce uzavreli Memorandum.  Vznikla tak nová spoločnosť – Nemocnica novej generácie Michalovce, a.  s. , v ktorej vlastníkmi sú Svet zdravia s 80% a  KSK s mestom Michalovce s 20%.

Ak by Svet zdravia dostaval pôvodný pavilón, ten by bol vo vlastníctve KSK. Nová spoločnosť, v ktorej má Svet zdravia väčšinu, vlastní nielen novo rozostavanú nemocnicu, ale cez nepeňažný vklad KSK a mesta Michalovce do tejto spoločnosti, aj budovy „starej“ nemocnice. Tiež má dosah  na viaceré pozemky v rámci mesta. Tak došlo v podstate k skrytej privatizácii michalovskej nemocnice.

Problém pritom nie je v tom, že novú nemocnicu stavia a vlastni súkromná spoločnosť. Veď Michalovce, ako centrum dolného Zemplína, novú a modernú nemocnicu potrebujú. Tiež je jasné, že štát, tobôž pod vedením Smeru, nevie v štátnych nemocniciach hospodáriť a často sa v nich dejú podivné obchody a rodinný biznis „našich ľudí“.

Košický samosprávny kraj, poslanci zastupiteľstva,  mali  vypísať jasnú, transparentnú a verejnú súťaž na predaj nemocnice. Takýmto spôsobom mohol nemocnici nájsť partnera transparentne, bez zbytočného  zahmlievania.

Slovenské zdravotníctvo potrebuje jasnú víziu toho, ako má vyzerať a kam smerovať a to nie len na celoštátnej, ale aj regionálnej úrovni.  Je evidentné, že so Smerom pri moci to nepôjde. Čo potvrdzuje aj fakt, že po desiatich rokoch ich vlády musel na ministerstve zdravotníctva  nominovať ministra – krízového manažéra.

Juraj Jevin
kandidát SaS na poslanca KSK

Diskusia k článku