Miliónový právnik Bžán úradoval aj na východe.

Verejnosť na Slovensku už nejakú dobu rieši nehoráznu odmenu od štátu pre právnika R. Bžána, ktorá bola síce radikálne znížená, avšak napriek tomu je jej výška doslova nepochopiteľná.

Daný právnik však neinkasuje odmeny len od štátu, za zmienku stoja aj jeho paušálne odmeny od mesta Michalovce v celkovej výške cca 480 000€ na ktoré som upozorňoval už vo februári tohto roku vo svojom blogu: https://dennikn.sk/blog/takmer-pol-miliona-eur-pre-pravnika-ziadny-problem/ .

Odkedy je daná kauza neustále komunikovaná v médiách a komentovaná politikmi, tak v celom prípade zaznelo aj niekoľko nepresností, napr. že spomínaný právnik pochádza zo Sniny, kde síce vlastní množstvo pozemkov a iného majetku, ale jeho pôvod siaha do obce Kusín, ktorá sa nachádza v okrese Michalovce, pričom ide o rovnakú obec odkiaľ pochádza aj primátor mesta Michalovce V. Zahorčák, ktorý paušálne odmeny pre R. Bžána sám schválil a podpísal a taktiež si sám tohto právnika na zastupovanie vybral, vraj na základe toho, že sa osobne poznajú a dostal na neho dobré referencie. Primátor na to nepotreboval ani súhlas mestského zastupiteľstva, nepotreboval si urobiť ani prieskum trhu, či nebodaj verejné obstarávanie, načo, veď ho predsa pozná. Viac detailov v mojom predošlom blogu. (Viď link vyššie)

Od februára kedy som prvýkrát na celý prípad upozorňoval sa však udiali nové skutočnosti a tie chcem teraz priblížiť. Celú kauzu som ako podnet adresoval na NKÚ a Úrad pre verejné obstarávanie, pričom táto snaha ostala v podstate bez odozvy a tak mi neostávalo nič iné, ako osobne podať podnet po konzultácii s právnikmi na miestnu prokuratúru. Začal sa dhý proces, ktorý miestami pripomína šachovú partiu. NAKA po prijatí podnetu skonštatovala, že vo veci je dôvodné podozrenie z porušenia zákona o správe cudzieho majetku a tak prípad 6. 7. 2017 posunula na kriminálku do Michaloviec. Na spise, ktorý prijalo OR PZ v Michalovciach je pečiatka s dátumom prijatia 8. 8. 2017, otázka znie, kde bol spis celý mesiac??? Prípadu sa ujal vyšetrovateľ, ktorého manželka je vedúca odboru na mestskom úrade v Michalovciach a je tak priamou podriadenou primátora Zahorčáka, navyše zástupca riaditeľa OR PZ v Michalovciach je v rovnakom postavení, pretože jeho manželka je rovnako vedúcou odboru na MsÚ a je tiež priamou podriadenou primátorovi. Takýto konflikt záujmov podľa mojej mienky nemôže zaručiť spravodlivé vyšetrovanie a tak som podal vo veci námietku zaujatosti, pričom na spätné stanovisko stále čakám. Prokurátor však nariadil vyšetrovateľovi, ktorý najprv celý prípad chcel zmiesť zo stola, aby začal trestné stíhanie, ktoré aj bolo oficiálne začaté dňa 30. 9. 2017 za zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Celý proces tak stále pokračuje avšak jeden výsledok je zrejmý už teraz a to, že Michalovčania prišli o takmer pol milióna eur, ktoré sme mohli investovať napr. do vlastného parkovacieho systému, prípadne na výstavbu športovísk, detských ihrísk, či skateparku.

V kauze, kde šlo o sumu niekde okolo 64 mil. EUR sa štát vraj dohodol so Bžánom a znížilo sa to na 17 mil. EUR. Keďže má náš pán primátor tak nadštandardné vzťahy s R. Bžánom, tak by mu mohol opäť zavolať a dohodnúť sa s ním nech mestu Michalovce vráti aspoň štvrť milióna EUR, referencie, že sa to dá mu môže poskytnúť premiér Fico jeho stranícky šéf, veď na referencie dal pri výbere právnika, tak ich môže uplatniť aj teraz.

Milan Kaplan

Diskusia k článku