Vo Veľatoch otvorili prvú e-bike nabíjaciu stanicu na Zemplíne

Vstupná brána do Tokajskej vinohradníckej oblasti disponuje prvou nabíjacou stanicou pre e-bicykle na Zemplíne. Okrem toho je tam aj požičovňa elektro-bicyklov či nabíjačka pre elektromobily. Projekt financovaný cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita dnes slávnostne uviedli do života.
 
Hneď vedľa Penziónu Aqua Mária vo Veľatoch (okr. Trebišov) od dnes funguje cyklodepo s prvou e-bike nabíjačkou na Zemplíne. Súčasťou depa je aj možnosť požičať si elektronické i klasické bicykle, ale tiež nabíjačka pre elektromobily. Projekt cyklodepa bol podporený cez finančný mechanizmus Top výlety programu KSK Terra Incognita sumou 10-tisíc eur, celkové náklady činili 11 643 eur.

Cyklodepo s úschovňou a požičovňou bicyklov bude prístupné celoročne. „Podporný mechanizmus TOP výlety Terra Incognita sa spája s rozšírením zážitkov turistu v Košickom regióne, na trasách jednej z troch tematických ciest – vínnej, železnej a gotickej. Veľaty sú považované za vstupnú bránu cyklistov do Tokajskej vinohradníckej oblasti, keďže priamo odtiaľto začína žltá cyklotrasa prechádzajúca takzvanou Grófskou cestou do Čerhova a ďalej až k vyhliadkovej veži v Malej Tŕni. Nové cyklodepo je teda vítaným rozšírením portfólia služieb poskytovaných návštevníkovi, zvlášť s ohľadom na skutočnosť, že toto cyklodepo vyrástlo vedľa moderného ubytovacieho zariadenia,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Dodala, že práve podobné projekty subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu majú obrovský prínos pre danú lokalitu i celý región: „Cyklodepo zviditeľňuje toto miesto na mape elektromobility a robí ho tak atraktívnejším pre množstvo návštevníkov. Zároveň môže byť rozhodujúcim faktorom, kvôli ktorému sa rozhodnú tu ubytovať. Hovoríme teda o nezanedbateľnom ekonomickom dopade, ktorý tento projekt môže priniesť.“ V areáli penziónu navyše často kempujú návštevníci z Holandska a Nemecka, ktorí na bicykloch vyrážajú na túry po okolí. Komplex Aqua Mária vo Veľatoch sa nachádza priamo na trase Tokajskej vínnej cesty a s ubytovacou kapacitou 110 lôžok je najväčším ubytovacím zariadením v okolí.

Diskusia k článku