Prosím, už za nich nekandidujte.

Súčasná moc veľmi dobre chápe, že ak si chce udržať vplyv aj po novembrových komunálnych voľbách, musí nasadiť do svojich radov nových slušných ľudí… ľudí so silným profesným príbehom. Vás, čo čítate tento článok.

Presviedčajú mladých tridsaťročných primárov a doktorov. Chodia za úspešnými športovými trénermi, ktorí sú denno denne v kontakte s našimi deťmi. Lákajú riaditeľov a učiteľov našich škôl na pekné slová. Oslovujú ľudí z občianskych združení. Skúšajú, argumentujú, ponúkajú …

Frázy sa opakujú: Mesto Vás potrebuje… Obec Vás potrebuje … ľudia Vás chcú… Vážime si Vašu prácu… zabezpečíme Vám lepšie podmienky…   A pribúdajú ďalšie argumenty: S Vami v zastupiteľstve budeme vládnuť lepšie a Vaša osobná účasť nám nedovolí opakovať naše staré chyby. Vravia Vám, že alternatíva neexistuje, že jediná alternatíva ste Vy, ale pod hlavičkou ich strany.

Prosím vás, neverte im! Ten systém sa zreformovať nedá! Potrebujú len Vaše meno, ktoré ste si celý život čestne budovali. Potrebujú ho iba do dňa volieb! Po voľbách sa stanete štatistami, ktorí budú bezmocne dvíhať ruky… bez diskusie bez akéhokoľvek dialógu!

Niečo podobné som osobne zažil pred desiatimi rokmi, keď som naivne chcel pomôcť môjmu srdcovému klubu v návrate do prvej ligy. Sponzoroval som ho, všemožne mu pomáhal a propagoval. Členstvom v správnej rade som chcel deklarovať svoje myšlienky. No bol som len bábkou a štatistom, ktorý nerozhodoval o ničom. Ako riadny člen som sa až z novín dočítal, kto je novým prezidentom klubu. Bez toho, aby som o tom hlasoval či diskutoval, rovnako ako ďalší členovia! Nastala anarchia a mocenská všemocnosť. Stala sa zo mňa živá mŕtvola. Tie dva roky boli najťažším obdobím v mojom živote. Pri mojom odvolaní som podpísal desiatky dokumentov, len aby som bol z toho pekla von. Do dnes netuším, čo všetko bolo prikryté mojím podpisom v čase, keď som bol riadnym členom. Mimochodom, nová rada bola zneužitá podobne a po pár rokoch vymenená…

Preto Vás prosím po smrti Jána Kuciaka, po tom ako horeli autá aj na našich sídliskách a unášali sa ľudia… už im neverte! Nech sa Vaše deti nemusia hanbiť za Vaše fotky na bilbordoch mafie.

Marek Boka: Vydavateľ Michalovských novín

Diskusia k článku