Prečo svoj hlas odovzdám Milanovi Kaplanovi?

Predvolebný čas. Vyrojili sa desiatky kandidátov, bojujúcich o priazeň voliča. Niektorí išli sami a niektorí boli, až v hodine 12-tej,  oslovení straníckymi funkcionármi, aby pomohli strane a svojou autoritou, titulom, či výnimočným pracovným postavením pritiahli k urnám, čo najviac voličov – mladých, starých a často aj vážne nemocných.  Nuž, proti gustu, žiaden dišputát. Michalovce nie sú  ( a ani nikdy neboli ) výnimkou, ale máme demokraciu a ústava nám dáva právo voliť a byť volený. Rozhodnutia jednotlivca treba rešpektovať, veď len čas ukáže, čo viac pomáha ľuďom – poslancovanie, alebo každodenný výkon špičkového a ťažko nahraditeľného odborníka.

Sledujem pozorne politickú scénu a jej protagonistov už takmer 30 rokov – a to aj v Michalovciach. Niektorí verejne činní politici, či manažéri štátnych firiem, vzdorovali pokušeniam moci kratšie, iní dlhšie. Chvalabohu, nájde sa aj nemálo takých politikov, ktorí službu občanovi berú ako svoje životné poslanie. Jedným z nich je aj Milan Kaplan, poslanec župy, angažovaný občan, politológ – profesionál, pre voľbu ktorého mám tieto osobné dôvody. Kaplan to ani v osobnom živote nemal ľahké, ale vďaka hlbokej viere a sile svojho presvedčenia vždy vedel zmobilizovať svoje sily a prekonať aj takmer nezdolateľné prekážky. Je to skutočný bojovník za práva občana, ktorý sa nevzdáva a je ochotný ísť do konfrontácie – aj so všemocnými a nebezpečnými „našimi“ ľuďmi…

Kaplan určite nie je a nebude mediálnou hviezdou so starostlivo nacvičeným úsmevom, ani všeobjímajúcim politikom – hercom, ktorý sa voličovi do očí smeje a do rúk mu serie. Je jedným z nás – normálnym radovým občanom, pre ktorého ale Michalovce nekončia 10 metrov za pešou zónou na Námestí Osloboditeľov. Pre ktorého služba občanovi neznamená nekonečnú sériu prípitkov, strihania pások, či papalášskych hostiniek….

Kaplan už roky osobne spoznáva problémy občanov, žijúcich aj na periférii mesta – či v tieni záujmu michalovskej mestskej „verchušky“. Neúnavne monitoruje aj problémy starších ľudí, ktorí každodenne riskujú svoje zdravie chôdzou cez „tankodrómy“ – ulice s totálne rozbitou vozovkou a chodníkmi.

Kaplan a Potocký, to je aj skvelý tandem moderných kresťanov – župných poslancov, ktorí obaja dostali v Michalovciach viac hlasov, ako súčasný primátor, disponujúci takmer neobmedzeným volebným rozpočtom. Je to tandem michalovských lokálpatriotov, stojacich na čele veľkej skupiny ľudí dobrej vôle a šľachetného srdca, ktorí nebojácne odsúdili vraždu Kuciaka a mobilizovali verejnosť na odpor proti skorumpovaným politikom.

Pre Kaplana a Potockého pojmy ako kvalita života, spokojnosť, harmónia tela a ducha, láska k blížnemu a ochota pomôcť, nie sú len obyčajnými frázami, ale ich životnou filozofiou. Filozofiou, tak prepotrebnou v dnešnej dobe a slovenskom prostredí, charakterizovanom vraždami na objednávku, korupciou, klientelizmom a ďalšími zlyhaniami systému v priamom prenose, ktorých jedinou príčinou je to povestné „Urvi čo najviac, kým si pri koryte!“

Kaplan a Potocký majú veľkú šancu dať ZELENÚ návratu mladých, ale aj svetaskúsených Michalovčanov, ktorých diskriminačné a antipodnikateľské prostredie vyhnalo za prácou do sveta, Prahy, či Bratislavy ( R. Fico: Na východe nie je NIČ!)

Kaplan a Potocký pozývajú a otvárajú mesto VŠETKÝM angažovaným občanom, ktorí chcú svojím umom a prácou prispieť k rozvoju mesta Michalovce. Chcú skutočne riešiť oprávnené sťažnosti Michalovčanov – nie ich „splachovať do hlbokej žumpy zabudnutia“. V tom im držím palce!

A čo povedať na záver? Tieto voľby vo mne evokujú obrazy z dávnej minulosti, keď proti sebe stáli: Mocný a arogantný Goliáš a drobný, ale múdry a hlboko veriaci Dávid. Ja osobne fandím všetkým Dávidom, lebo Goliáš už trestuhodne premrhal svoju životnú šancu – byť žiarivým príkladom a morálnym vzorom pre mladú generáciu.

Ing. Dušan Plichta, medzinárodný konzultant

angažovaný nestraník

Čestný občan družobného mesta Villarreal (od r. 2009)

Diplomat Veľvyslanectva SR na Kube (2010-2013)

 

Diskusia k článku