Príbeh Zemplínčana

S diplomom v ruke, plný očakávania a ideálov som cestoval zo Žiliny, kde som ukončil štúdium elektroenergetiky, domov na Zemplín.  Veľmi rýchlo som pochopil realitu všedných dní. Prvé návštevy úradov a vybavovanie všetkého potrebného a to najdôležitejšie, rozposielanie životopisov a hľadanie práce.

Ako šiel deň za dňom, aj šanca nájsť si prácu v mojom okolí bledla. Návštevy úradu práce nedávali zmysel. Firmy sa ani neunúvali odpovedať na moje žiadosti, aj keď občas sa našla svetlá výnimka. Nakoniec som si prácu v mojom obore našiel v Košiciach. Mal som v podstate šťastie, neodišiel som ďaleko. Sledoval som totiž a stále sledujem, ako nie len mladí, ale aj otcovia, mamy, či staré mamy odchádzajú za prácou do zahraničia. A kompetentní? Tí sa prizerali, ba dokonca to v súčasnosti vo veľkom  podporujú – vysťahovanie regiónov. Mestá a obce sa vyľudňujú, prázdne domy a osamelí dôchodcovia ostávajú… Akoby sme si zvykli, akoby nebolo inej alternatívy a len čakáme na pomoc z Bratislavy. Áno, sú veci, ktoré v regióne nevyriešime. Diaľnice, daňový, či katastrofálny sociálny systém, školstvo a zdravotníctvo, nespravodlivosť. No myslím si, že je čas, aby sme prevzali iniciatívu a nečakali na niekoho iného, ale sami svoj región krok po kroku zmenili k lepšiemu.

Tak som si pred piatimi rokmi povedal: “Dosť bolo mudrovania”, a vstúpil som do politiky. Svoje meno som sa rozhodol spojiť so stranou Sloboda a Solidarita, ktorá ponúka jasný program a pomáha aj regiónom. Pred štyrmi rokmi som úspešne kandidoval na post poslanca  zastupiteľstva v rodnej obci Pusté Čemerné.  Výrazne som otvoril obec občanom a zvyšoval informovanosť. Ak to bolo potrebné, v zastupiteľstve som povedal “NIE”. Dnes viem, že sa toho dá urobiť ešte viac, ak vám nechýba chuť, energia a ak vaše nápady nie sú “brzdené”, preto som sa rozhodol kandidovať na starostu. Som rád, že nie som sám, že čoraz viac, nielen mladých ľudí, má chuť meniť náš región k lepšiemu. Či už sú to ľudia v politike ako Milan Kaplan, kandidát na primátora Michaloviec alebo Milan Potocký, či Radovan Geci a ďalší. Netýka sa to len politiky. V kultúre, športe, školstve nájdete ľudí, ktorí sa už nevládzu nečinne prizerať a chcú svojou troškou prispieť k rozvoju regiónu.  Veď nakoniec je to na každom z nás, ako bude Zemplín vyzerať, ako sa tu bude žiť. Tak poďme do toho.

Juraj Jevin

Diskusia k článku