Ako vznikol Zemplínsky Dialóg

Slovo dialóg som prvýkrát počul ako tínedžer počas nežnej revolúcie. V zázračnom roku 1989 sme sa celý rok v škole namiesto učenia venovali spoločenským témam ako je šťastie, sloboda, pravda a odvaha. Ten rok mi dal viac ako všetky roky v škole. Viedli sme dialóg! Dnes mám pocit, že sa všetci vzájomne vôbec nepočúvame. Každý je uzavretý v svojom mikrosvete. Bratislava nepočúva naše skutočné problémy. My zas naopak za všetku našu neschopnosť viníme niekoho iného. Dlhý čas som rovnako aj ja za všetky moje životné neúspechy vinil nezáujem Bratislavy. Dnes už našťastie viem, že nikto iný za nás nič nevyrieši. Na počiatku všetkého je slovo. Slovo je najsilnejšia zbraň. Vďaka slovu môžeme všetci nahlas povedať, čo nás trápi a kam by sme chceli smerovať. Možno som naivný, ale ja naozaj verím, že vďaka rozhovoru môžeme Zemplín posunúť dopredu.

Aj preto som sa pred rokom so skupinou nadšencov rozhodol skúsiť vytvoriť nezávislý video projekt Zemplínskych dialógov. Možno zo vzdoru a určite aj preto, aby sme sa z nečinnosti nezbláznili, sme začali natáčať. Nikto z nás nemal skúsenosti s televíznou projekciou. Iba vďaka nášmu obrovskému nadšeniu a nezlomnosti sa podaril vytvoriť dnešný formát, v ktorom vedieme dialóg o Zemplíne a pre Zemplín. Pevne verím, že Zemplínsky Dialóg si nájde cestu do vašeho srdca.

Marek Boka

Vydavateľ Michalovských novín

Andrej Bán o Zemplíne

Andrej Bán otvorene rozpráva o kauzách na Zemplíne. Prečo sa na nás celé Slovensko pozerá ako na ZOO? Prečo sa tu stále rád vracia. Je plateným niekym zo zahraničia? Čo, alebo kto dokáže podľa Andreja Bána pomôcť Zemplínu? Pozrite si ďalšiu časť Zemplínskeho Dialógu:

Uverejnil používateľ Zemplínsky dialóg: Marek Boka Pondelok 15. apríla 2019

 

Diskusia k článku