Kompletný program: Zemplín Veterán Rallye 2019

Srdce fanúšikov historických vozidiel či motocyklov zaplesá počas troch júnových dní 28. – 30.6. 2019 Dolnom Zemplíne. Zemplín Veterán Rallye je najväčším stretnutím majiteľov týchto unikátov, ktoré boli vyrobené do roku 1975. Zemplín Veterán Rallye je najmä zárukou dobrého motoristického zážitku!

To, že máte starý trabant, „škodovečku“ či wartburg ešte neznamená, že máte doma veterána. Tie musia spĺňať hneď niekoľko parametrov. Kedy je auto historické? Keď je staršie ako 25 rokov, je v dobrom technickom i historickom stave. Zaváži aj to z akej série pochádza alebo či ide dokonca o prototyp. Zakaždým, keď sa veteranisti objavia v uliciach, niet hádam nikoho, kto by sa za nimi nepoohliadol.

Medzinárodné podujatie v Michalovciach a Sobraneckom okrese predstaví motoristické skvosty Klubu historických vozidiel a Zemplín Veterán Clubu. Zberatelia historických automobilov   vystavia na obdiv  návštevníkom veteránskej rallye 120 vozidiel medzi nimi nebude chýbať napr.  FORD T Runabout Roadster black ( 1918), Citroen B2 Torpedo (1924),  Citroen B 11 Traction Avant( 1948), Volga GAZ-21 ( 1964), Škoda Tudor sanitku ( 1948), Škoda 1000 MB ( 1964), ALFA ROMEO SPIDER 2000 (1973) a  Aero 500 v  pôvodnom stave ( 1932).

Program je naozaj pestrý. Divákov hneď v úvode ohúria i ďalšie prihlásené  historické skvosty, ktoré prejdú  konkurzom de  elegance. Tvárou  podujatia Zemplín Veterán Rallye 2019 bude luxusný automobil Hispano-Suiza H6C vyrobený v roku 1930. Hispano-Suiza bol obľúbený a vystupoval v mnohých filmoch aj televíznych seriáloch.

 

Akcia sa začína v Michalovciach a mnoho atrakcií je pripravených aj v Sobranciach. Na parkovisku pred centrom Thermal Park Šírava bude pripravená dvojdňová výstava veteránov. Za každým krásavcom sa skrýva príbeh. Ak prídete na Šíravu, vystavovatelia vám ich veľmi radi vyrozprávajú a prezradia veľa o krajinách ich pôvodu, ale aj pikošky ako autá zdedili, našli, či renovovali.

Veteranisti myslia  na všetky detaily a o sympatie divákov bojujú aj dobovými kostýmami z obdobia, z ktorého ich autá a motorky pochádzajú. Fenomenálnym zážitkom je možnosť nasadnúť napríklad  do 87 ročného  „štvorkolesového plechového deduška“, ktorý je napriek veku vo výbornej motoristickej kondícii. Na všetkých sa na Zemplíne  tešia aj hvezdári a kurátori výstav.

Počas prehliadky veteránov michalovská hvezdáreň poskytne návštevníkom zľavnené lístky. Galérie Zemplínskeho osvetového strediska a Mestského kultúrneho strediska a Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach budú pre turistov zasa otvorené zdarma. Rovnako návštevníkov nebude nič stáť vstup do Mestskej galérie a Gitarového múzea v Sobranciach.

Ročník 2019 bude obohatený o návštevu Schengenskej hranice a prihraničného mesta Užhorod. Veteranisti sa tam posnažia pritiahnuť na Zemplín, ktorý si to isto zaslúži, ešte viac zahraničných turistov.

Diskusia k článku