ABILYMPIÁDA

Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja pripravuje  inovatívnu  súťažnú prehliadku pracovných schopností a zručností zdravotne postihnutých, alebo inak znevýhodnených občanov pod názvom  ABILYMPIÁDA.

Dvojdňová súťaž sa uskutoční  25. septembra 2019 v priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach. Cieľom  súťažnej prehliadky je dokázať zdravému obyvateľstvu, že postihnutý človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovnej činnosti. Z toho dôvodu sa pri hodnotení neprihliada na postihnutie.

 

,, Ľudia si ju často mýlia s paralympiádou. Súťaže však nie sú o športe, ale o pracovných schopnostiach a zručnosti zdravotne postihnutých“ uviedla Lucia Vetrecinová zo Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach.

 

Prehliadka bude zameraná na prezentáciu remeselných zručností: háčkovanie, pletenie z papiera, zdobenie veľkonočného vajíčka, zdobenie medovníčkov, studená kuchyňa, servítková technika, maľovanie na sklo, textil a recyklácia odpadu. Od roku 1994 sa do tohto podujatia zapojila aj Slovenská republika. Víťazi jednotlivých súťaží reprezentujú Slovensko na celosvetovej súťaži. V roku 2016 sa celosvetová súťaž konala vo Francúzsku. Slovensko v disciplínach  – maľovanie na hodváb a decupage reprezentovala Valéria Mitrová – predsedníčka Slovenskej únie sluchovo postihnutých v Michalovciach.

Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach sa preto rozhodlo pripraviť aj druhý ročník tejto Abilympiády, aj vďaka finančnej podpore z Ministerstva kultúry SR.

Diskusia k článku