Kto ovláda Zemplín?

Bol som presvedčený, že nová vláda Slovenskej republiky, sa aspoň pokúsi zabojovať o Zemplín.  No ani vo sne ma nenapadlo, že do vrcholových funkcii na kľúčových ministerstvách dovolia nanominovať osoby,  ktoré sú zrejme nedostatočne preverené…

Stále častejšie nadobúdam pocit, že Zemplín ovládajú stále tí istí ľudia. Za 50 rokov sa menili vlády, štátne zriadenie, politické nálady ale oni zostávajú. Zrejme sa vedia pretransformovať do každej politickej strany, do každej novovznikajúcej vlády… Vedia dosadiť spriaznených ľudí na najvyššie možné spoločenské, politické či športové funkcie. Chcú vychádzať s každým zadobre a nemajú problém podporiť svojho oponenta v politickej či novinárskej práci. Navštevujú vašich priateľov či dokonca manželky. Snažia sa vaším najbližším vysvetliť, že vlastne oni konajú dobre a v prospech ľudí. Tvrdia, že nominácia ich ľudí v najvyšších funkciách je vlastne požehnaním pre celý Zemplín.

O podrazoch, či ľudských zlyhaniach najbližších priateľov, sa dozvedáte priamo od nich. Nepriamo, cez pomoc rodine, či vyriešení neriešiteľných zdravotných problémov si kupujú vaše okolie. Ak si predsa len nedáte povedať, prídu prvé upozornenia. Čierne mŕtve mačky na kapotách aut, prepichnuté pneumatiky, obrátené obrazy, alebo policajný záznam, že vaše auto je nahlásené ako kradnuté…

A ak si ani potom nedáte povedať, nemajú problém Vás zmlátiť, či zapáliť Vám auto. Ak Vám sľúbia že o pár rokov strávite svoje okrúhle narodeniny vo vyšetrovacej väzbe, verte, že sa to stane. Ich volavky sa vedia dostať do “priazne” mnohým sudcom, vyšetrovateľom, primátorom, významným politikom a dokonca aj ministrom.

Často krát nepriamo ovplyvňujú výsledky volieb. Bývalá opozícia je tak slabá, že nemajú problém nanominovať do komisií v dedinách za opozičné strany 70 ročné babky. Domovy dôchodcov, všetky štátne úrady, športové kluby, občianske združenia, cirkvi, policajné či colné zložky, ale aj niektorí opoziční politici čo sú v parlamente, tam Všade majú svoj vplyv.

Po smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a pár článkoch v celoslovenských novinách sa zdalo, že je celospoločenská vôľa zachrániť Slovensko a konečne aj náš Zemplín. No po pár mesiacoch a obrovských verejných protestoch mnohých Zemplínčanov  sa nezmenilo nič.

Pýtam sa, ako je možné, že do vrcholových štátnych funkcií sú dosadzovaní ľudia aj zo Zemplína, voči ktorým bolo v minulosti vedené vyšetrovanie? A následne za záhadných okolnosti bolo vyšetrovanie minulou vládou prerušené? Ako je možné, že tieto osoby majú na Zemplíne zlú povesť a aj napriek tomu sú dosadené do riadenia a kontrolovania chodu štátu?

Pýtal sa niekto regionálnych politikov, ktorí ako jediní z mála posledné desaťročie presviedčali a burcovali celý Zemplín, že zmena je možná? Mohli sa  vyjadriť pri nominácii na dané funkcie? Informuje ich niekto prečo je daná nominácia Slovensku a hlavne Zemplínu prospešná? Prečo vláda zakazuje svojím regionálnym politikom aspoň vypočuť ľudí, ktorí vedia o daných osobách viac? Prečo sa nová vláda zrazu na Zemplíne obklopuje kostlivcami, ktorí vyskakujú zo skrine a očierňujú najvernejších regionálnych politikov? Kde boli títo ľudia posledných desať rokov? Prečo ich nebolo počuť ani vidieť kritizovať bývalú vládu? Kde boli keď mal SMER na Zemplíne cez 60% podporu? Opäť sa bude o všetkom rozhodovať o nás a bez nás? V mene celého Zemplína, opakovane sa pýtam, prešli nominované osoby previerkou? Všetky overené a aj neoverené informácie boli posunuté na najvyššie miesta novovznikajúcej vlády, no každý pred týmto problémom strká hlavu do piesku a vyhovára sa na koaličnú zmluvu či neútočenie na svojho ministra či koaličného partnera. Pritom mnoho svedkov je za prísnych okolností pripravených vypovedať.

Mnoho Zemplínčanov čaká, kedy sa nájde niekto, kto verejne povie, že nominovaný Cisár na vysokej štátnej funkcie, je nahý!

Napriek všetkému chcem veriť, že tú zlyhal iba ľudský faktor či odfušovaná previerka. Možno daná osoba pracovala v utajení, no v tom prípade musí vláda informovať aspoň svojich regionálnych zástupcov, ktorí sú momentálne na smiech celému Zemplínu! Tú už vôbec nejde o dve či tri nezvládnuté nominácie. Tu ide o signál, ktorý vláda vysiela celému Zemplínu. Dnešné posolstvo je jasné: Politici sa menia, ale nepostihnuteľní páni Zemplína ostávajú!

Za toto sme posledných desať rokov bojovali?

Marek Boka: Vydavateľ Michalovských novín

 

 

Diskusia k článku