Výraz „Rodinné cyklovýlety na Tokaji“ nabral na reálnosti

VEĽKÁ TŔŇA, 20. Jún 2020: Cyklistika zažíva celosvetovo obrovský boom a inak to nie je ani na Tokaji, kde v sobotu slávnostne otvorili novú cyklopožičovňu. Ďalší úspešný projekt financovaný Košickým samosprávnym krajom cez program Terra Incognita tak rozširuje ponuku služieb cestovného ruchu aj v regióne Dolný Zemplín.
//Predseda Košického samosprávneho kraja spoločne, Rastislav Trnka, spolu s  riaditeľkou krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT), Lenkou Vargovou Jurkovou a úspešnými žiadateľmi o podporu cez dotačný program Terra Incognita v sobotu slávnostne otvorili cyklopožičovňu vo Veľkej Tŕni.//

Tokaj ako najmenšia vinohradnícka oblasť na Slovensku už niekoľko rokov bojuje o priazeň domácich, ale aj zahraničných turistov. Okrem najväčšieho lákadla, čím je samotné víno, je Tokaj zaujímavý aj pre svoje prírodné, kultúrne a historické hodnoty, chránené prírodné územia a rezervácie, a v neposlednom rade aj nové atrakcie, ktoré tu za posledné roky vznikli.

 
Projekt „Rodinné cyklovýlety zo srdca Tokaja“ je skvelým príkladom toho, ako program Terra Incognita prostredníctvom výzvy na podporu malých podnikateľov pomáha pozdvihnúť úroveň turizmu v rámci celého regiónu. Rodina Kapráľovcov sa chopila príležitosti a rozšírila svoju ponuku ubytovania o požičiavanie bicyklov, ktoré sú určené pre kohokoľvek, a to na základe rezervácie.

„Tento región nášho kraja ponúka skvelé možnosti, ako spoznať tokajské vinice aj na dvoch kolesách, nakoľko sa tu nachádza viac ako 80 kilometrov cyklotrás. Aby sme ešte viac motivovali návštevníkov spoznávať Tokaj aktívne, v rámci krajského dotačného programu Terra Incognita sme poskytli dotáciu vo výške takmer 9-tisíc eur na vybudovanie cyklopožičovne. Žiadateľ za tieto prostriedky zakúpil bicykle, potrebný hardware a vzniklo tu cyklové depo. Verím, že aj vďaka tomuto projektu bude na Tokaji pribúdať návštevníkov a podporíme tým aj lokálnych podnikateľov v cestovnom ruchu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Cieľom projektu „Rodinné cyklovýlety zo srdca Tokaja“ bolo rozšíriť možnosti pre návštevníkov tejto oblasti, ktorí sa rozhodnú tento malebný kraj spoznávať aktívne – na bicykli.

Nová cyklopožičovňa vo Veľkej Tŕni má aktuálne v ponuke 13 bicyklov – 5 dámskych, 5 pánskych a 3 detské, 2 terénne kolobežky, 2 cyklosedačky pre deti, 1 cyklovozík – príves za bicykel, 1 elektrobike a 15 cyklistických prilieb rôznej veľkosti. Okrem samotnej požičovne bola vybudovaná celoročná úschovňa týchto bicyklov na pozemku žiadateľa a dočasná úschovňa bicyklov v areáli historických tufových pivníc.

,,Cyklotrasy na Tokaji ponúkajú dobré možnosti nielen fyzicky zdatným, ale aj rekreačným cyklistom. Turisti tak môžu zo sedla bicykla absolvovať zaujímavé výlety na miesta ako vyhliadková veža v Malej Tŕni, najnižšie položený bod Slovenska v Kline nad Bodrogom či previesť sa až ku rieke Bodrog a spoznávať jeho mŕtve ramená, alebo nasadnúť na vyhliadkovú loď a preplaviť sa až do maďarského Sárospataku,“ doplnila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Projekt bol podporený z dotácie v roku 2018 v rámci oblasti „Top výlety“. V danom roku bolo podaných deväť žiadostí. Finálne podporené boli štyri v celkovej výške 44 647,71 EUR.

Diskusia k článku