Viniansky hrad a jeho okolie ožije novými atrakciami

Výsledok úspešnej rekonštrukcie na Vinianskom hrade a Lesný kúpeľ, projekt ekoturizmu vyzdvihujúci silu prírody v lesoch Vinianskeho jazera, sa slávnostne predstavia verejnosti už najbližšiu sobotu – 8. augusta 2020. Nové turistické lákadlá vznikli vďaka podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) cez program Terra Incognita, čím sa opäť zatraktívni región Dolný Zemplín.
Okolie Vinianskeho jazera sa už dlhé roky radí medzi veľmi vyhľadávané letné destinácie na Slovensku. Záujem vzbudzuje u domácich, ale aj zahraničných návštevníkov, a to hlavne z Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Nemecka či Holandska. Môže za to nádherná príroda, príjemné klimatické podmienky a blízkosť zrúcaniny 800 ročného stredovekého hradu.
Hrad nad Vinným – miesto, kam radi prichádzate

OZ Zemplínsko – užská hradná cesta sa už deväť rokov stará o záchranu Vinianskeho hradu, ktorý za 500 rokov zažil slávu, pád aj rabovanie. 300 rokov chátral a doslova sa strácal pred očami. Takmer nezastaviteľný zánik hradu prerušili nadšenci pre históriu zo spomínaného OZ, ktoré patrí medzi úspešných žiadateľov z programu KSK Terra Incognita. V roku 2018 zhotovili vďaka podpore župy funkčnú repliku stredovekého dreveného šliapacieho žeriavu a hudobný prenosný organ. O rok neskôr sa im podarilo vo výzve uspieť opäť, a tým si zaistiť podporu pre realizáciu ďalšieho projektu, ktorý uzrie svetlo sveta už v sobotu 8. augusta.

„Košický samosprávny kraj sa vďaka dotačným schémam snaží podporovať projekty, ktoré majú potenciál rozhýbať cestovný ruch a prilákať domácich aj zahraničných návštevníkov. Takým projektom sú aj nové turistické lákadlá, ktoré na Vinianskom hrade pribudli v tomto roku. V rámci projektu boli osadené nové informatívne dopravné značky, obnovené a rozšírené bolo turistické značenie, opravená bola príjazdová cesta a zakúpený bol sčítač pohybu návštevníkov. Teší nás, že práce na obnove hradu generujú aj nové pracovné miesta dávajú tak nezamestnaným ľuďom príležitosť uchytiť sa,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vďaka finančnej podpore vo výške 13 000 eur bol tiež otvorený informačný bod v dvoch miestnostiach na prízemí zrúcaniny.

,,Všetky rekonštrukčné práce na hrade sa realizujú bez elektriny s maximálnou snahou priblížiť stredoveký stavebný postup a život na hrade s cieľom vytvoriť nevšednú atmosféru a zážitok pre návštevníkov hradu,“ zhodnotil situáciu na hrade predseda OZ a zároveň kastelán zrúcaniny hradu nad Vinným, Jaroslav Gorás.

Priamo na hrade si všetci prítomní budú môcť vyrobiť lano tradičným spôsobom. Po slávnostnom otvorení projektu na Vinianskom hrade sa podujatie presunie do lesov v blízkosti Vinianskeho jazera, kde pokračuje slávnostným otvorením projektu Lesný kúpeľ.

 
Lesný kúpeľ – prvý svojho druhu na Slovensku

Vinianske jazero sa nachádza v južnej časti Vihorlatských vrchov. Príroda v tomto kúte kraja sa netají svojou krásou a silou. Svoje o tom vie aj OZ Lesná pedagogika, ktoré sa počas svojho takmer desaťročného pôsobenia venuje environmentálnej výchove a zážitkovému vzdelávaniu o lese a prírode.

,,V rámci programu Terra Incognita sme v tomto roku po prvýkrát podporili aj projekty zamerané na ekoturizmus, projekt Lesný kúpeľ je jedným z nich. Ide o unikátnu aktivitu nielen v našom kraji, ale aj v rámci Slovenska. Teší nás, že sa táto lokalita rozrastá o nové atrakcie, ktorých inakosť sa stane veľkým lákadlom a pomôžu tak zvýšiť turistickú atraktivitu regiónu Dolný Zemplín,“ doplnil župan.

Shinrin yoku, japonský výraz pre kúpeľ v lesnej atmosfére, má mimoriadny význam pre ľudské zdravie. Na dlhoročné vedecké štúdie, ktoré preukázali prospešné pôsobenie lesného prostredia na ľudský organizmus, upozornila aj predsedníčka OZ Lesná pedagogika Berta Stašková:,,Pokles produkcie stresových hormónov či zvýšená tvorba tzv. zabíjačských buniek, jedného z hlavných bojovníkov proti rakovine a mnohým iným ochoreniam, to sú len niektoré z prínosov lesného kúpeľa. Pri tejto lesnej terapii, ktorá je stále obľúbenejšia v mnohých európskych krajinách sa naučíte spomaliť, byť sám so sebou, vnímať detaily a na vlastnom tele spoznávať liečivú silu lesa, takú prirodzenú a dnes i vedecky podloženú.“ Termín ukončenia realizácie projektu a jeho sprístupnenie verejnosti je naplánované na jeseň 2020.

Slávnostného otvorenia oboch projektov sa okrem predsedu KSK zúčastní aj výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková. Podľa jej slov má táto lokalita obrovský potenciál:,,Juhovýchodná časť Košického kraja je veľmi bohatá na kultúrne, ale aj prírodné poklady. Príkladom sú UNESCO pamiatky Vihorlatský prales a drevený kostolík v Ruskej Bystrej, tretie najväčšie prírodné jazero Morské oko alebo jedna z najkrajších vyhliadok v Košickom kraji Sninský kameň. Preto sa tešíme každému novému projektu a zámeru v tejto oblasti. “

Slávnostné otvorenie projektu Lesný kúpeľ bude spojené s jeho ochutnávkou a gurmánskym lesníckym prekvapením.

Diskusia k článku