Obloha v novembri

Nad západným obzorom hneď po zotmení ešte stále nájdeme jarné súhvezdie Severná koruna a letné súhvezdia Herkules a Hadonos. S nástupom tmy zapadne aj jasný Arktur zo súhvezdia Pastier. Počas večera ich vytlačia blednúce skvosty, ktoré si pamätáme z letnej oblohy.

Po zotmení sú viditeľné z letných súhvezdí aj Labuť (v zenite), Lýra nad západom a Orol (na juhu). Po nich kulminujú už typické jesenné súhvezdia Pegas, Androméda a Ryby. Ich veľké obrazce dopĺňajú menší Baran a Trojuholník. Nižšie nad obzorom nájdeme Kozorožca a Vodnára. Neskôr, uprostred noci, kulminuje na juhu Veľryba. S príchodom noci Perzeus a Povozník na severovýchode až východe ohlasujú ďalšie krásne súhvezdia: nastupujú zimné súhvezdia Býk, Blíženci a Orión. Zenit sa po odchode Labute uvoľní pre výrazný a známy tvar „W“ Kasiopeji.

Po polnoci nad juhovýchodným a južným obzorom začína fascinujúca prehliadka zimných súhvezdí, ktorú nadránom uzatvára na východe Lev nasledovaný Pannou. Neprehliadnuteľný je jasný blikajúci Sírius vo Veľkom psovi. Medzi veľkými súhvezdiami sa nestratia ani menšie ďalšie nastupujúce a menej známe súhvezdia: Zajac pod Oriónom, Malý pes pod Blížencami, pripojí sa Havran pod Pannou.

Viditeľnosť planét:

  • Merkúr je v novembri pozorovateľný celý mesiac ráno nad východo-juhovýchodným obzorom
  • Venuša je pozorovateľná ráno nad juhovýchodným horizontom
  • Mars sa dá vidieť väčšinu noci okrem rána v súhvezdí Rýb
  • Jupiter môžeme vidieť večer na juhozápade v súhvezdí Strelca
  • Saturn je možné pozorovať taktiež len večer nad juhozápadom v súhvezdí Strelca
  • Urán je pozorovateľný celú noc okrem rána v súhvezdí  Barana a dá sa podľa mapky vyhľadať v triédri, či malom ďalekohľade
  • Neptún je možné vyhľadať ďalekohľadom na oblohe v prvej polovici noci podľa mapky v súhvezdí Vodnára

Činnosť meteorických rojov

V novembri má maximum jeden z najznámejších a často aj výdatných meteorických rojov – Leonidy. Tento roj už viackrát v minulosti priniesol tzv. “meteorické dažde”, čo znamená, že hodinová frekvencia meteorov prepočítaná na ideálne pozorovacie podmienky prekročila číslo 1000. Ani v tomto roku nás takéto divadlo určite nečaká, ale pozorovať Leonidy môžeme. Tohto roku sa očakáva maximum 17. novembra o 12:00 SEČ s frekvenciou okolo 10 – 20 meteorov za hodinu.  Radiant Leoníd u nás vychádza dostatočne vysoko nad obzor okolo polnoci, takže  ich pozorovanie sa môže začať po polnoci zo 16. na 17. , resp zo 17. na 18. novembra. Geocentrická rýchlosť meteorov tohto roja je veľmi vysoká: 71 km/s a je blízko teoretickej hranice pre telesá slnečnej sústavy v oblasti dráhy Zeme (táto hraničná rýchlosť je 72 km/s). V tomto roku ich pozorovanie nebude Mesiac rušiť, pretože ten je 15. 11. v nove a bude teda pod obzorom po celý čas vhodný na pozorovanie Leoníd. Od pozorovania tohto známeho roja nás môže odradiť nepriaznivé počasie, alebo veľká zima, ktorá niekedy býva už dosť krutá (aj  -10 stupňov C).

Diskusia k článku