Rok 2021 musíme prežiť

Na to, čo sme všetci prežili v minulom roku, nikto nemohol byť pripravený.  Bol extrémne ťažký pre každého… No ak podnikáte, Váš najhorší možný scenár, doslova zlý sen je, že Vám klesnú tržby o niekoľko percent. Banka, nájomca a hlavne štát nikdy nepočká. Ale nikto nikdy nemohol počítať zo scenárom, že tržby nebudú žiadne. Koronavírus však zmenil úplne všetko. Dopady na ekonomiku, podnikateľov, živnostníkov a ich zamestnancov, následne finančnú situáciu ich rodín, je pre ľudí v štátnom sektore nepredstaviteľný. Úprimne obdivujem každého majiteľa reštaurácie, kaviarne, penziónu, hotela, ktorí to ešte nezabalili. Aj keby hneď zajtra ten vírus zmizol, budú sa spamätávať roky. Bohužiaľ ani to mnohých nezachráni pred krachom. Vírus však zajtra nezmizne a všetkých nás čaká extrémne ťažký nový rok.

No koronavírus nie je najhorším vírusom, ktorý napadol náš svet. Všetci sme stratili dôveru v inštitúcie, v samotný štát, ktorý nám celý život tvrdil, že on sa dokáže o všetko postarať. Žil som v svete, ktorý mi neustále vtĺkal do hlavy, že stačí sa dobre učiť, potom sa zamestnať, celý život platiť dane a odvody a ak nás hoci čo zlé postretne, štát to vyrieši… Dnes vieme, že štát to bez nás nevyrieši.
Vidíme, že mnoho ľudí čo ostali doma, sú bez práce. Podnikatelia, ktorí neurobili žiadnu chybu platia nájomné za prázdne priestory. Z telky to vyzerá, že štát podnikateľom pomáha, no je to len hra pre voličov mimo podnikateľského prostredia, aby aspoň oni mali dojem, že je to stále pod kontrolou.

Ja osobne, som napriek mnohým prúserom a zradám prežil tento rok v rámci situácie dosť dobre. No moja myseľ je s mojimi zákazníkmi, ktorí sú a budú zavretí. Poznám Vás a viem, že sa nikdy nevzdávate a prežijete aj túto šialenú dobu. Som si istý, že nakoniec z toho vyjdeme všetci silnejší, lebo to s vypätím všetkých síl ustojíte…

Všetkým Vám ďakujem a nebojte sa, dokážete ešte veľké veci. No najprv musíme všetci rok 2021 v zdraví prežiť…

Diskusia k článku